Hamilton nyert Szocsiban, világbajnok a Mercedes

Hamilton nyert Szocsiban, világbajnok a Mercedes

Valtteri Bottas, Lewis Hamilton és Nico Rosberg az Orosz Nagydíj után, fotó: telegraph.co.ukA világbajnoki pontversenyben vezető Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte vasárnapi Forma-1-es Orosz Nagydíjat, így megerősítette éllovas pozícióját összetettben. A német istálló ezzel bebiztosította története első vb-címét a csapatok versenyében.

A sorozatban negyedszer diadalmaskodó, 29 éves Hamilton idei kilencedik, pályafutását tekintve pedig 31. futamgyőzelmét aratta, s előnye immár 17 pont csapattársával, az ezúttal másodikként célba érkező német Nico Rosberggel szemben. A harmadik a Williams finn pilótája, Valtteri Bottas lett. A rajt előtt a 21 pilóta közös akcióval üzent az egy hete, Szuzukában súlyos balesetet szenvedett versenyzőtársának, Jules Bianchinak. Összekapaszkodva egy kört alkottak a rajtrácson, amelyen a “Jules, mindannyian drukkolunk neked” felirat volt olvasható. A 25 éves francia versenyző a Japán Nagydíj hajrájában egy másik autót mentő darunak ütközött, kórházba vitték, és életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Keddre kiderült, hogy súlyos agysérülést szenvedett. Azóta is a jokkaicsi Mie kórházban fekszik, az állapota kritikus, de stabil. 

A rajt után a második helyről rajtoló Rosberg megelőzte Hamiltont, de utána nagyot fékezett, emiatt a boxba kellett hajtania kerékcserére, s a mezőny végére tért vissza, ezzel gyakorlatilag el is szálltak győzelmi reményei. A 2008-ban világbajnok Hamilton ezek után szinte zavartalanul száguldott az élen, nem kellett kockázatot vállalnia, s ugyan Rosberg az 53 körös verseny végére felzárkózott mögé a második helyre, a győzelmét nem veszélyeztette. A szocsi téli olimpia központi létesítményei között rendezett viadal – amelyet a helyszínen tekintett meg Vlagyimir Putyin orosz elnök is – a Forma-1 történetének első Orosz Nagydíja volt. Az autós gyorsasági világbajnokság három hét múlva, az austini Egyesült Államok Nagydíjával folytatódik. Az idei sorozatból még három verseny van hátra, ezeken összesen maximum száz pontot lehet gyűjteni.