A kerékpáros tehetség optimista

A kerékpáros tehetség optimista

Bízik az országúti kerékpárviadalok nyári újraindulásában Valter Attila, a CCC World Tour-csapatának versenyzője.

A 21 éves bringás az M1 aktuális csatornának adott interjúban kifejtette, a dinamikusan változó helyzetben egy héttel korábban még kicsit pesszimistább volt, most már kissé bizakodóbb.

“Remélem, hogy a nyáron már el tudunk kezdeni versenyezni, és hogy a Tour de France-t nem nagyon kell eltolni, legfeljebb egy, két vagy három héttel”

– utalt a tervek szerint június 27-én rajtoló francia körversenyre.

“Talán azzal egy időben megkezdődnek más versenyek is, és minél hosszabb szezont tudunk futni egészen novemberig.”

Valter hangsúlyozta, első éves profiként nem szeretné kihagyni az ilyenkor megszerzendő fontos tapasztalatokat. Elmondta, sok országban a szobabiciklizés, benti görgőzés az egyetlen opció a kerékpárosoknak, míg neki még van lehetősége országúton is edzeni. Szeretne sokat fejlődni, és minél közelebb kerülni a világ elitjéhez az új alapozásnak tekintett hónapok alatt, amíg csak az edzésre kell fókuszálnia. Kifejtette, tapasztalatban van elmaradva és erőben, utóbbiban sokat tud fejlődni.

Állóképességben, az időfutamokban szükséges képességekben is előre akar lépni, mivel ezek szükségesek a jó teljesítményhez a többnapos versenyeken, amik neki igazán fekszenek. A következőkben így nagy intenzitású, magas óraszámú edzések várnak rá, kevés közbeiktatott pihenővel.

Hangsúlyozta, most lesz lehetőség egy háromhetes viadal modellezésére, például annak vizsgálatára, hogy reagál a szervezete 15 napos terhelésre pihenőnap nélkül. Kifejtette, a kényszerhelyzet sok időt és teret ad olyan dolgok kipróbálására, amikre amúgy soha nem lenne lehetőség, ezeket akarják megragadni.

Kitért az ebben az időszakban alternatívának tekinthető digitális versenyzésre is, megemlítve: a görgőn rendezett virtuális flandriai körversenyt például a világelithez tartozó 14 versenyző közül épp csapattársa, az olimpiai bajnok belga Greg van Avermaet nyerte.

Arról is beszélt, hogy drasztikusan érintette az anyavállalatot, a cipőkkel foglalkozó CCC-t a boltok bezárása a világjárvány miatt. Elmondta, a csapat versenyzői mindannyian úgy érzik, nem érdemelnek akkora fizetést, mintha minden flottul működne, és még folyamatban vannak az egyeztetések a csökkentés mértékéről.

“A cél az, hogy mikor újraindul a szezon, legyen elég pénz a kasszában ahhoz, hogy el tudjon indulni a csapat a Tour de France-on vagy más nagy versenyeken, amihez nem kevés pénz kell”

– fogalmazott, majd hozzátette, a magasabb fizetésű versenyzőket inkább érinti majd a megszorítás, mivel az ő bérük jelentős részét alkotja a CCC költségvetésének.
Jelezte, a nemzetközi szövetség (UCI) részéről megszabott minimumok alá nem mehet az istálló, és mivel elsőéves profiként ennek közelében keresett eddig is, így ez személy szerint őt nem érinti jelentős mértékben.

“Ebből az összegből is bőven el tudunk élni a következő hónapokban, vagy akár egy évet is. Mi is inkább azt szeretnénk, hogy tudjunk majd versenyeken indulni, mintsem hogy két hónapig mindenki megkapja a fizetését, majd utána nyárra bezárjon a csapat”

– hangsúlyozta Valter Attila.

Kapcsolódó cikkek