Galambos Péter egy korábbi versenyen (archív)

Galambos Péter világbajnoki ezüstérmes

Galambos Péter világbajnoki ezüstérmes

Galambos Péter sikereA könnyűsúlyú egypárevezősök között érdekelt Galambos Péter ezüstérmet szerzett a szám vasárnapi döntőjében a bulgáriai Plovdivban zajló evezős-világbajnokságon, ahol az olimpiai műsorban nem szereplő számokban rendeznek versenyeket. A győzelem a címvédő dán Henrik Stephansené lett.

A Vác Városi Evezős Club két éve vb-bronzérmes sportolója, aki 25 évével a legidősebb volt a hatos fináléban, Stephansen és a tavalyi vb-n második olasz Pietro Ruta mellett egy-egy svájci, amerikai és osztrák riválissal küzdött meg a nemzetközi szövetség honlapjának tanúsága szerint.    
Galambos remek rajtot vett, 500 méternél ő állt az első helyen, féltávnál azonban már a favorit dán állt az élen, s az amerikai Andrew Campbell Jr. is megelőzte a magyart. A 2000 méteres táv utolsó negyedéhez érkezve dán, amerikai, olasz volt a sorrend az élen, de Galambos ott volt a vezető trió nyakán, s a hajrában csapásról csapásra egyre feljebb kapaszkodott. Az izgalmas finis végén aztán Stephansen ért elsőként a célba, az amerikai és olasz riválisát lehajrázó magyar evezős pedig pályafutása legnagyobb sikerét aratva második lett. Galambos Péter, Rapcsák Károly tanítványaként a magyar evezőssport történetének tizedik világbajnoki érmét szerezte.    

Eredmény: 
férfi könnyűsúlyú egypár, világbajnok: Henrik Stephansen (Dánia) 6:56.41 p
2. GALAMBOS PÉTER 6:57.50
3. Andrew Campbell Jr. (Egyesült Államok) 6:57.88 

A korábbi világbajnokságok magyar érmesei:  

egypár:
Ambrus Mariann egy ezüst (1975) és két bronz (1977, 1978),
Sarlós Katalin egy bronz (1989)

könnyűsúlyú egypár:
Kokas Gergely egy bronz (1999),
Galambos Péter egy bronz (2010)

kétpár:
Haller Ákos, Pető Tibor két arany (2001, 2002)

könnyűsúlyú kétpár:

Varga Tamás, Hirling Zsolt egy arany (2005)