Sikeres a Nemzeti Vágta

Sikeres a Nemzeti Vágta

Mohai Gyöngyi a Nemzeti VágtánMolnár Gyöngyi, a Bajai kistérség lovasa, a második előfutam győztese, a vágta tavalyi győztese versenyez Jessy nevű lován az ötödik alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta lovasrendezvényen a budapesti Hősök terén 2012. szeptember 15-én, fotó: Mohai Balázs/MTIMár első óráiban rengeteg látogatót vonzott a fővárosi Hősök terére az ötödik évfordulóját ünneplő, már hagyományosnak számító lovasrendezvény, a Nemzeti Vágta.

A ragyogó napsütésben nemcsak a lelátók, de az “Országkonyha” és a “Vágta korzó” területe is megtelt érdeklődőkkel. A Műcsarnok mellett berendezett Országkonyhán libamájat, libacombot kóstolhatnak a látogatók, de választhatnak mangalicából, szürkemarhából, kacsából készült ételeket, és a szervezők gondoltak a folyami és tavi halak kedvelőire is. Nem maradhat el természetesen a tradicionális magyar édesség, a rétes, a kürtőskalács sem. A hazai borok és pálinkák termelői is saját standdal mutatkoznak be az Országkonyhán.

Az 56-osok terén kapott helyet a “Városok faluja” korzó, ahol a Nemzeti Vágtán versenyző települések mutatkozhatnak be. Szombaton kora délután falvakat, városokat képviselő néptáncos fiatalok keltettek jó hangulatot a táncukkal.

A korzón kézművesek árusítják termékeiket, és bemutatkoznak a lovasszakmához és a lovassporthoz kötődő eszközöket kínáló üzletek és vállalkozások is. Az Országkonyha és a korzó is este nyolc óráig látogatható szombaton. Délután a kishuszár-vágták előfutamait követően a 72 település lovasainak előfutamaival folytatódik a program, amelyet a fogatvágta első sztárfutama színesít. A közönség a lelátókról vagy a Hősök tere közepéről követheti figyelemmel a díjugratás- és korlátugrató versenyeket. A program szombaton a fogatvágta előfutamaival zárul, a döntőket vasárnap tartják.