Sérülten is ipponnal győzött!

Sérülten is ipponnal győzött!

Joó AbigélA 78 kg-os Joó Abigél sérülten bravúros győzelmet aratott csütörtökön a londoni olimpia cselgáncstornáján, s a bronzéremért léphet tatamira.

Kérdéses volt, hogy a negyeddöntőben térdsérülést szenvedett dzsúdós ki tud-e állni a folytatásra, de végül vállalta a küzdelmet. Első vigaszági ellenfele a lengyel Daria Pogorzelec volt, aki egy szlovén és egy német versenyző legyőzése után a világbajnoki ezüst- és bronzérmes brazil Mayra Aguiartól kapott ki a nyolc között.

Joó egyesével vette a lépcsőfokokat, amint fellépett a szőnyegre, s az első perctől látszott, hogy erősen zavarja a sérülés. Egy fejjel alacsonyabb lengyel ellenfele ezt igyekezett kihasználni, egy jukóval meg is szerezte a vezetést. A folytatásban előbb Joó Abigélt, majd riválisát is intették. Egy perccel a vége előtt a KSI cselgáncsozóját ismét figyelmeztette a vezetőbíró, majd Pogorzelecet is. Ekkor Joó már erősen sántikált, bár ment előre, láthatólag nem tudott mit kezdeni ellenfelével, aki biztosan őrizte előnyét. Az összecsapás vége előtt 27 másodperccel aztán megtörtént a csoda: Joó egy combdobással földre vitte Pogorzelecet, és ipponnal megnyerte a találkozót. A nézők tapsa kísérte, ahogy kibicegett a küzdőtérről.

“Az adrenalin sokat segített” – mondta mosolyogva a hétfőn 22 éves Joó Abigél. “Meccsen nem érzem annyira, csak félek beindulni” – tette hozzá sérüléséről.
Edzője, Pánczél Gábor kijelentette: büszke tanítványára, hogy felvállalta a meccset:

“Láttam itt Londonban, hogy Karakas Hedvig miként lett sérült lábbal ötödik. Abigél soha nem volt sérült, s most éppen itt, az olimpián történt ez vele. Egy esélye volt, hogy elborul az agya, és beindít egy dobást. Amit tett, az az egész dzsúdósportnak nagyon nagy dolog”

Joó a világ- és Európa-bajnok francia Audrey Tcheumeóval csap össze a harmadik helyért.