Nyolcaddöntős a párbajtőröző Imre Géza

Nyolcaddöntős a párbajtőröző Imre Géza

Imre GézaImre Géza megnyerte első asszóját, ezzel bejutott a legjobb 16 közé a férfi párbajtőrözők szerdai egyéni versenyében a londoni olimpián.

A 37 éves, 1996-ban, Atlantában bronzérmes, csapatban ötkarikás ezüstérmes és kétszeres világbajnok magyar vívó a viadal hetedik kiemeltjeként a marokkói Abdelkarim el-Hauarivel találkozott az első fordulóban, s a papírformát igazolva magabiztosan győzött. Az első szakaszban tízszer is megszúrta nála egy fejjel alacsonyabb riválisát, a második három percet pedig nem is küzdötték végig a felek: Imre már az idő lejárta előtt elérte a 15 találatot, így vége is lett a meccsnek.

“Az elvárás nyilvánvalóan az volt velem szemben, hogy könnyedén hozzam ezt a mérkőzést, de egy olimpián egyetlen asszó sem könnyű” – nyilatkozott Imre Géza. “Ráadásul ezt a fiút soha nem láttam korábban, nem tudtam belőle felkészülni, csak annyi információm volt róla, hogy balkezes és 171 centi magas. Először kicsit kellemetlennek is találtam a stílusát, de aztán ráéreztem.”      

A BHSE hatszoros Európa-bajnok párbajtőrözője a következő körben, a legjobb nyolc közé kerülésért a norvég Bartosz Piasecki és a francia Gauthier Grumier párharcának továbbjutójával csap össze magyar idő szerint 12:15 órától.

“A francia nagyon jó vívó, s bár úgy tűnhet, hogy a norvég könnyebb ellenfél lehet, nem tudom, melyikükkel szeretnék inkább találkozni, talán a vesztessel… A viccet félretéve, mindegy ki lesz a következő rivális, győzni szeretnék” – fogalmazott Imre.

Eredmény:

férfi párbajtőr, egyéni, a 32 között:

Imre Géza – Abdelkarim el-Hauari (marokkói) 15-8

Imre Géza az utolsó, aki a négyfős magyar vívóküldöttségből pástra lép az olimpián: korábban a kardozó Szilágyi Áron aranyérmet szerzett, a tőröző Mohamed Aida a nyolcaddöntőben, a párbajtőröző Szász Emese pedig a 32 között búcsúzott. Magyar csapat nem szerzett kvótát az ötkarikás játékokra.