Nem sokan ronthatják el a Vasas tökéletes szezonját

Nem sokan ronthatják el a Vasas tökéletes szezonját

A Békéscsaba és a DVTK negyeddöntőjével csütörtökön elkezdődik a női röplabda Extraliga rájátszása, amelyben hét csapat számára az a cél, hogy megakadályozza a Közép-európai Ligában és a Magyar Kupában is aranyérmes Vasas Óbuda tökéletes szezonját.

Erre három plusz egy együttesnek van reális esélye, de közülük csak hárman lehetnek ott az elődöntőben. A szezonban eddig látottak alapján az első számú kihívó az alapszakaszgyőztes Békéscsaba lesz, amely szombaton MK-bronzéremmel hangolt a playoffra. Tóth Gábor együttese az utolsó bajnoki mérkőzésig veretlen volt – akkor épp a Vasastól kapott ki -, és a viharsarkiaknál kimondott cél, hogy 2018 után visszaszerezzék az aranyérmet. Az utóbbi hetekben több sérülés és betegség is hátráltatta a csapatot, de a negyeddöntőben a nyeretlen DVTK legyőzése várhatóan így sem okoz problémát, az elődöntő április 13-ai rajtjáig pedig bízhat benne a BRSE stábja, hogy minden játékosra számíthat majd.

A többi kihívó közül a Magyar Kupában ezüstérmes balatonfüredi Szent Benedek RA a nyolc között az Újpesttel találkozik, amelyet a bajnokság mellett a Magyar Kupában is kétszer legyőzött már a szezonban.

A szerb Dejan Desnica együttesét nehéz kibillenteni stabil alapjátékából, így az UTE-nak csak akkor lehet esélye a négy közé kerülésre, ha játékosai extrát nyújtanak. Az SZBRA-nál az elődöntőbe jutás az elvárás, ott – ha minden a papírforma szerint alakul – újfent az MK-döntős ellenfél, a Vasas várhat rá. A másik két kihívó, a címvédő Nyíregyháza és a Kaposvár egymás ellen játszik a nyolc között. Németh Szabolcs együttesének az alapszakaszban elért negyedik hely után az MK-ban is ez jutott, de a játékosok fogadkoznak, hogy a rájátszásban megmutatják, több van bennük annál, mint amit eddig mutattak. A Kaposvárnak a szezon során egyetlen előtte végzett riválist sem sikerült felülmúlnia, de egyszer a Vasastól és a Szent Benedektől is pontot rabolt. A nyírégiek ellen még nem tudott szettet nyerni a mostani idényben, ha azonban a szűk, mindössze tíztagú játékoskeretből a hat plusz egy kezdőjátékos jól játszik, okozhat meglepetést.

A negyedik párban a Vasas az ugyancsak budapesti MTK-val találkozik, és a papírforma alapján három mérkőzésből meg kellene oldania a továbbjutást.

A görög Jannisz Atanaszopulosz edzette óbudaiak ebben a naptári évben még nem kaptak ki magyar csapattól, menet közben pedig megnyerték a regionális MEVZA-ligát is, így önbizalomtól duzzadva várhatják a rájátszást. A szezon során már többször bebizonyosodott, hogy a leghosszabb kispadja a Vasasnak van, ez pedig majd különösen a feszített menetrendű elődöntőtől kezdve jelenthet hatalmas előnyt. A legkésőbb március 30-án záruló negyeddöntő után – az U19-es Európa-bajnoki selejtező miatt – kéthetes szünet következik, az elődöntők április 13-án, az éremcsaták pedig április 28-án kezdődnek, a mérkőzéseket háromnaponta rendezik. Minden párharcban három nyert mérkőzés szükséges a sikerhez, a bajnokság legkésőbb május 10-én ér véget.

A negyeddöntő párosítása (zárójelben az alapszakaszban elért helyezés):

Swietelsky-Békéscsaba (1.)-Diósgyőri VTK (8.)
Vasas Óbuda (2.)-MTK Budapest (7.)
Szent Benedek RA (3.)-Újpesti TE (6.)
Fatum-Nyíregyháza (4.) – 1. MCM-Diamant Kaposvár (5.)

Kapcsolódó cikkek