Megették a sakkfigurákat a Polgár lányok

Megették a sakkfigurákat a Polgár lányok

A Magyar Nemzeti Galériában nylt meg a negyedik Világsakkfesztivál, amelyhez világszerte több száz helyszín csatlakozott. Polgár Judit és Polgár Zsófia nyitotta meg a rendezvényt.

Reggeltől szüleikkel és tanáraikkal érkező gyerekek vették birtokukba a Nemzeti Galériát, amely ezen a napon valóságos sakkpalotává vált, még a szintek is egy-egy sakkfigura nevét viselték: volt gyalog, futó, huszár és bástya szint. A nyitópartit az ötletgazda, az eseményt életre hívó Polgár Judit és testvére, Zsófia játszotta. Az asztalt körbeálló gyerekek, valamint az eseményről tudósító újságírók és fotósok először nem hittek a szemüknek,

amikor a két sakkozó beleharapott egy-egy leütött figurába, majd meg is ette azt.

Amikor Judit felajánlott egy bábut a gyerekeknek, csak hosszú unszolásra mert egyikük beleharapni, aztán amikor rájött, hogy marcipánból készült, boldogan megette. Ezt követően már türelmetlenül várták a kicsik, hogy áldozattá váljanak a bástyák és a gyalogok.

“Nagyon édes parti volt, szó szerint! Finom volt, jól esett. Egyébként meg Judit ellen döntetlent elérni nem akármi, elégedett vagyok magammal”

– mondta a remivel záruló parti után Polgár Zsófia az MTI-nek.

“A helyszín fantasztikus, az én szívemnek különösen kedves, mert szoktam festegetni. A hangulatomtól függ, hogy éppen mit, de persze közel sem olyan alkotásokat, mint amilyenek itt láthatóak a Nemzeti Galériában”

– tette hozzá nevetve.

“Vicces móka volt ez a parti”

– foglalta össze röviden Polgár Judit, majd sietett a következő helyszínre. Útközben a gyerekek meg-megállították közös fotóért, autogramért, de olyanok is voltak, akik ajándékkal, sakkozást ábrázoló rajzaikkal lepték meg a világ legeredményesebb női sakkozóját.

Az eseményre sok kínai kisgyerek is nevezett, az idei fesztivál kiemelt résztvevője ugyanis az ázsiai ország, ahonnan csaknem kétszáz helyszín csatlakozott az eseményhez. Polgár Judit júliusban Kínában járt annak kapcsán, hogy az ottaniak átvették Sakkpalota és Sakkjátszótér néven ismert programjait.

Az esemény jelmondatával – “A sakk összeköt minket” – a sakk sokszínűségét szeretnék bemutatni a fesztiválokon, nagy hangsúlyt fektetve a fiatalokra, a jövő bajnokaira, a kezdők pedig a Szamos Sakkpalota Kupán mérhetik össze tudásukat. Újdonság, hogy ezúttal amatőrök számára is rendeztek versenyt.

űAz idei rendezvény másik fontos üzenete, hogy a sakk eltünteti a különbséget az emberek között: bemutatják a látás- és hallássérült emberek speciális helyzetét, játéktechnikáját és a segítségükre kifejlesztett eszközöket. A világ egyik legismertebb látássérült művésze, Andrea Bocelli olasz énekes levélben üdvözölte a sakkfesztivált.

Kapcsolódó cikkek