illusztráció

Magyar bajnokkal érkeznek a szlovénok

Magyar bajnokkal érkeznek a szlovénok

A magyar bajnoki címvédővel, Filutás Viktorral indul a szlovén Adria Mobil csapata az idei magyar kerékpáros körversenyen.
A szervezők csütörtöki közleményükben emlékeztettek, a szlovénok legerősebb együttese sorozatban negyedszer vesz részt a Tour de Hongrie-n.

Novo Mesto (Újhely) kerékpároscsapata 1972. május 18-án alakult meg, első komoly sikerét 1985-ben a szlovén Sandi Papez jegyezte, amikor megnyerte a Balkán-bajnokságot, öt évvel később pedig Bogdan Fink a juniorok között megszerezte Jugoszlávia első világbajnoki érmét a sportágban. Az azóta eltelt évtizedekben nemcsak az újhelyi klub lépett a profik táborába, 1993 óta rendezőként jegyzi a szlovén körversenyt, amely a régió egyik legrangosabb nemzeti körversenye. Ami a csapat nagyjait illeti, a háromszoros Vuelta a Espana-győztes, olimpiai bajnok Primoz Roglic három éven át az Adria Mobil erőssége volt.

Az Adria Mobil kontinentális csapata 2022-ben már nem kizárólag szlovén bringásokat foglalkoztat, csatlakozott ugyanis az együtteshez a kétszeres magyar bajnok Filutás, aki ebben az évben is a magyar bajnoki mezben indulhat a Tour de Hongrie-n.

A szlovén együttes jelenlegi keretének rangidőse, s egyben legeredményesebb versenyzője David Per, aki az olasz világklasszis – Tour de France-, Giro d’Italia- és Vuelta a Espana-győztes – Vincenzo Nibali klubtársa volt a Bahrain-Merida World Tour-csapatánál. A 27 éves sportoló három éve tért haza Szlovéniába. A szlovén csapat a Tour de Hongrie-n 2019-ben két szakaszon is harmadik helyezést ért el, 2020-ban Janez Brajkovic révén egy összetett hatodik helyezéssel is gazdagodott. Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudott ugyan teljes csapatot kiállítani, de a fiatalokból álló sora a szakaszok során rengeteget akciózott, bár így sem tudta emlékezetessé tenni a magyarországi vendégszereplést. A 43. Tour de Hongrie-ra május 11. és 15. között kerül sor, várhatóan 24 csapat részvételével.

Az útvonal:

május 11., szerda, 1. szakasz: Csákvár-Székesfehérvár, 197,5 km
május 12., csütörtök, 2. szakasz: Karcag-Hajdúszoboszló, 191,9 km
május 13., péntek, 3. szakasz: Sárospatak-Nyíregyháza, 154,3 km
május 14., szombat, 4. szakasz: Kazincbarcika-Kazincbarcika, 177,4 km
május 15., vasárnap, 5. szakasz: Miskolc – Gyöngyös-Kékestető, 183,7 km

A 2022-es Tour de Hongrie eddig bejelentett csapatai:

Ineos Grenadiers (brit, WorldTeam)
Quick-Step Alpha Vinyl (belga, WorldTeam)
Movistar (spanyol, WorldTeam)
Israel-Premier Tech (izraeli, WorldTeam)
Jumbo-Visma (holland, WorldTeam)
Lotto Soudal (belga, WorldTeam)
Trek-Segafredo (amerikai, WorldTeam)
Bahrain-Victorious (bahreini, WorldTeam)
BikeExchange Jayco (ausztrál, WorldTeam)
BORA-hansgrohe (német, WorldTeam)
DSM (holland, WorldTeam)
Astana Qazaqstan (kazah, WorldTeam)
Alpecin-Fenix (belga, ProTeam)
Caja Rural-Seguros RGA (spanyol, ProTeam)
Drone Hopper-Androni Giocattoli (olasz, ProTeam)
EOLO-Kometa (spanyol, ProTeam)
Uno-X (norvég, ProTeam)
Novo Nordisk (amerikai, ProTeam)
Sport Vlaanderen-Baloise (belga, ProTeam)
Adria Mobil (szlovén, Continental Team)

Kapcsolódó cikkek