Jól indított a magyar tehetség

Jól indított a magyar tehetség

Póta Georgina megnyerte első csoportmérkőzését a női asztaliteniszezők világkupáján, a kanadai Markhamben.

A 2014-ben elő-, tavalyelőtt és tavaly pedig nyolcaddöntős magyar játékos, aki a világranglista 32. helyezettjeként és tizedik kiemeltként vágott neki a versenynek, a kínai születésű, ausztrál Jian Fang Layjel csapott össze első pénteki meccsén. Bár a 44 éves, tollszárfogásos technikával játszó Óceánia-bajnok – a nemzetközi szövetség rangsorának 117. helyezettje – kellemetlen ellenfélnek bizonyult, Pótának végül sikerült érvényesítenie a papírformát, és öt szettben nyert.

A 32 esztendős magyar a folytatásban párostársával, a svéd Matilda Ekholmmal játszik majd, s ha ismét győz, továbbjut. A négy, egyenként háromfős csoportból az első két-két játékos kerül a 16 közé – az első nyolc kiemelt itt kapcsolódik be a küzdelembe -, s innentől már egyenes kieséses rendszerben folytatódik a verseny. Az első vk-t 1996-ban rendezték meg, Hongkongban, az idei tehát már a 21. kiírás. 

Miután a világbajnoki címvédő, világranglista-vezető kínai Ting Ning visszalépett, honfitársa, Csu Jü-ling lett az első kiemelt. Vele együtt húsz pingpongos alkotja a mezőnyt: egy szabadkártyás játékos mellett a kontinentális kupák bajnokai, valamint az utánuk következő legjobbak állnak asztalhoz. Ott van az indulók között a címvédő japán Hirano Miu is, aki tavaly, Philadelphiában meglepetésre bizonyult a legjobbnak, s aki győzelmével a verseny történetének első nem kínai és – 16 évesen – legfiatalabb bajnoka lett. Az idei világkupa pénzdíja 150 ezer dollár, ebből a győztes 45 ezret kap.

Eredmény (a nemzetközi szövetség honlapjáról):

B csoport, 1. mérkőzés:
Póta Georgina-Jian Fang Lay (ausztrál) 4-1 (8, 8, -10, 7, 12)   

később:

2. mérkőzés:
Póta-Matilda Ekholm (svéd) 20.00

3. mérkőzés:
Ekholm-Lay 23.00