fotó: pixabay.com

Az ausztrálokkal kezd a magyar válogatott Torinóban

Az ausztrálokkal kezd a magyar válogatott Torinóban

Az ausztrálok ellen kezdi meg szereplését Torinóban a magyar férfi teniszválogatott a Davis Kupa 18 csapatos döntőjében, amelyre november 25. és december 5. között kerül sor.

A nemzetközi szövetség (ITF) keddi tájékoztatása szerint a Magyarország-Ausztrália párharc november 27-én 10 órakor rajtol el. Köves Gábor kapitány együttese másnap ugyancsak 10-kor csap össze a horvátokkal a D csoportban. Az ITF áprilisban jelentette be, hogy – a korábbi tervekkel ellentétben – nemcsak Madrid ad otthont a finálénak, hanem Torinóban és Innsbruckban is lesznek mérkőzések. Mindhárom város két-két csoportnak ad otthont, Madrid két, Innsbruck és Torino pedig egy-egy negyeddöntőt rendez. Az elődöntőt és a finálét a spanyol fővárosban játsszák, valamennyi meccset keménypályán bonyolítják le.

A torinói Pala Alpitourban rendezik az előző héten az ATP-világbajnokságot is, amelynek előzőleg 2009-től 2020-ig London adott otthont. Innsbruckban az Olympiahalle, Madridban pedig a Madrid Arena lesz a helyszín.

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott eseményt a tervezett hét helyett 11 nap alatt bonyolítják le. A Kosmos Tennis – amely 25 év alatt 3 milliárd dollárt fektet a sportágba – január közepén hozta nyilvánosságra a tervezett változtatásokat, amelyet az ITF támogatott. A 121 éves Davis Kupa két évvel ezelőtt nagy átalakításon esett át, a férfi válogatottak versenysorozatának győztese egy – jelenleg még – 18 csapatos fináléból kerül ki, a hagyományos hazai és idegenbeli párharcokra már csak a selejtezőben kerül sor. Az első ilyen tornát Madridban rendezték 2019-ben, és a Rafael Nadal vezette spanyolok sikerével zárult esemény sok dicséretet kapott. Azt azonban már akkor látni lehetett, hogy 25 meccset – két egyes, valamint egy páros találkozóval – nagy kihívás hét nap alatt, három pályán megrendezni. Az amerikai-olasz csata például csak hajnali négy órakor ért véget.

Az ITF 2022-től 16-ra csökkenti a létszámot, és a DK-döntőt a folytatásban is több városban rendezik majd.

Kapcsolódó cikkek