A sportigazgató szerint biztosra vehető a hét kvóta

A sportigazgató szerint biztosra vehető a hét kvóta

Nagy András, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) sportigazgatója szerint a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság után biztosra vehető, hogy hét kvótát szereznek a magyarok a tokiói játékokra.

“Az előzőleg direkt kvótás helyen álló hat versenyző pozíciója nem változott érdemben a vb-n, a kontinentális kvótás helyezett Cirjenics Miklós pedig a számításaink szerint ugyancsak utazhat Japánba” – összegzett az MTI-nek szombaton, miután a hazai dzsúdósok számára véget értek az egyéni küzdelmek.

“Ez akkor lesz hivatalos, amikor a nemzetközi szövetség frissíti a súlycsoportok világranglistáit, ami keddre vagy szerdára várható.

Az olimpiai ciklus elején megfogalmazott tervek alapján ez a hétfős létszám reálisnak mondható, közben a koronavírus-járvány miatt kettő helyett három évre nyúlt a kvalifikáció, úgyhogy rendkívül nehéz menetelésen vagyunk túl. Az idén ráadásul egy évben kerül sor az Európa-bajnokságra, a világbajnokságra és az olimpiára, ami példátlan a sportág történetében” – sorolta a sportigazgató, aki a jövő héttől már főtitkárként dolgozik az MJSZ-ben.

A kvalifikációs menetrend szerint kategóriánként az első 18 indulhat Tokióban, a rendező japánok automatikusan megkapják a kvótát, a maradék 120 helyet pedig a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapják kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jut.

Nagy András kitért arra, hogy a vb-csapat beváltotta az előzetes reményeket.

“Tóth Krisztián bronzérmének nagyon örülünk, mint ahogy Ungvári Miklós és Özbas Szofi hetedik helyének is. Miki 40 évesen fantasztikusan zárta le karrierjét, az ő teljesítménye egyértelműen bravúros volt”

– tette hozzá.

Az olimpiai kvalifikációs időszak a budapesti vb-vel zárul, a világranglisták állása szerint kvótát érő helyen található Tóth Krisztián (90 kg, 4. a világranglistán), Ungvári Attila (81 kg, 19.), Cirjenics Miklós (100 kg, 28. – kontinentális kvóta), illetve Csernoviczki Éva (48 kg, 23.), Pupp Réka (52 kg, 18.), Karakas Hedvig (57 kg, 11.) és Özbas Szofi (63 kg, 27.).

A 2016-os riói játékokon nyolcfős magyar dzsúdós küldöttség vett részt, amely egy ötödik, illetve három hetedik hellyel zárt.

Kapcsolódó cikkek