Előselejtezőt rendezhetnek a magyarok Szocsiban

Előselejtezőt rendezhetnek a magyarok Szocsiban

olimpiai láng

A nemzetközi szövetség pozsonyi kongresszusa szombaton úgy döntött, hogy a vasárnap záruló elit vb után kiadandó világranglista tizenkilencedik, huszadik és huszonegyedik helyezettje lehet házigazdája az előselejtezős tornának 2012. november 8. és 11. között, és a magyar együttes ezen helyek valamelyikén áll majd. Az előzetes kalkuláció alapján a gárda a huszadik.

Szocsi olimpiai kép

“Most hivatalosan is megkaptuk a jogot, hogy előselejtezős tornának adhassunk otthont. Az elnökségi hatáskör, hogy élünk-e ezzel a joggal, de úgy látom, semmi ok arra, hogy lemondjunk erről a kiváló lehetőségről, hogy hazai közönség előtt játszhasson a válogatott” – mondta Németh Miklós, a magyar szövetség elnöke. Az előselejtezőben három négyes csoportot alakítanak ki, és ezek egyikének lesz házigazdája a magyar válogatott. A kvartettekből csak az első helyezett jut tovább a selejtezőbe, ahol a világranglista 10-18. helyezettjei szerepelnek a három előselejtezős továbbjutóval együtt. Ezt a három kvalifikációs tornát 2013. február 7. és 10. között tartják, és innen a három első helyezett vehet részt a tizenkét csapatot felvonultató 2014-es szocsi téli olimpián. A ranglista 1-9. helyezettjei alanyi jogon kvótához jutnak.

A magyarok a 2012-es vancouveri olimpia kvalifikációja során megnyerték a budapesti előselejtezős kvartettet, majd a rigai selejtezőből már nem léptek tovább. A magyar válogatott utoljára 1964-ben, Innsbruckban szerepelt ötkarikás játékokon. Ami a női válogatottat illeti, a csapat jelenleg a huszonötödik a világranglistán, és ezért elvileg már az előselejtező előtt is kvalifikációra kényszerül. Az elnökség dönti el azt is, hogy a csapat induljon-e a sorozaton. A szocsi olimpián nyolc női együttes szerepelhet.