„Nézegetnem kell az érmet, hogy elhiggyem, ez valóság” Interjú Szász Emese olimpiai bajnokkal

„Nézegetnem kell az érmet, hogy elhiggyem, ez valóság” Interjú Szász Emese olimpiai bajnokkal

Szász Emese edzőjével, Kulcsár Győzővel, fotó:Czeglédi Zsolt/MTINem sok jobb érzés van annál, amikor egy élet munkája beérik, arannyá válik. Szász Emese már ismerheti az érzést. A 2016-os riói olimpia női párbajtőr győztesét kértük, ossza meg velünk élményeit.

Négy éve Szilágyi Áron az olimpiai arany után azt mondta, hetekbe, vagy akár hónapokba is telhet, mire felfogja a sikert. Neked sikerült már?

– Á nem, nekem sem sikerült még feldolgoznom, szerintem nekem is ennyi időre lesz szükségem. Tényleg minden reggel arra kelek, ez még mindig igaz-e vagy csak álmodtam az egészet. Mindig nézegetnem kell az érmet, hogy elhiggyem, ez valóság.

– Korábban azt mondtad, az éjjeli szekrényen tartod az olimpiai aranyat. Most is ott van?  

– Az éjjeliszekrényen igen. (nevet)

Az olasz lány ellen eddig nem volt szerencséd, most mégis négy tus hátrányból fordítani tudtál. Mi adott elég erőt ehhez?

– Teljesen nyugodtan álltam az egészhez, és úgy gondoltam, nyugodtan lehet próbálkozni, amíg nem jár le az időnk. Úgy éreztem, ebben a döntőben neki van veszítenivalója, nekem nincsen. Egyszer csak az lett az eredményjelzőre írva, hogy 14-12 ide. Még mindig nem hittem el semmit. Amikor az együttest beadtam, akkor tört rám, úristen, vége van a meccsnek. Nem hittem el.

Már az első nap felállhattál a dobogó tetejére, hogyan fogadtak a többiek a faluban?

– Jaj, nagyon örültek, nagyon megható volt az a sok öröm, amivel fogadtak, meg az a sok üzenet otthonról, milyen boldog az egész ország, mennyien nézték a döntőt. Tényleg hihetetlen és nagyon jó érzés, hogy ennyien örülnek velem.

– Szerinted a sikered motiválhatja a többieket?

– Igen. Kint voltam a pekingi olimpián, amikor nagyon nem akart érkezni az aranyérem. Látszott az egész magyar olimpiai csapaton, hogy kezdenek görcsössé válni. Mindenki lógó orral mászkált a faluban, mert nem jött az arany. Szerintem az, hogy így kezdtünk, Katinka is nyert és én is, igazán jót tehet az egész magyar csapatnak.