Nem maradt önbizalma, mégis újra megpróbálta. Interjú "Erdély hanjgával"

Nem maradt önbizalma, mégis újra megpróbálta. Interjú "Erdély hanjgával"

Freddy Mercury-val és operával nyűgözte le a közönséget és a zsűrit. Mindenkit leénekelt, pedig a magyar versenyből kiesett a 21 éves, sepsiszentgyörgyi fiú, aki Karácsonykor nyerte meg az Erdély Hangja tehetségkutató versenyt. Háromszáz versenyző közül  tizenketten jutottak a döntőbe. Manó ezer eurót kapott, emellett saját videoklipet készíthet és egy dal teljes stúdiómunkálatait is felajánlották neki a szervezők.  

– Tettem egy próbát. A szerkesztőségben elindítottam azt a videót, amin a QUEEN egyik dalát énekled. A főszerkesztő azt kérdezte, miért hallgatom Freddy Mercuryt és nagyon elcsodálkozott, amikor megtudta, hogy ez Te vagy. Mikor döntötted el, hogy jelentkezel a versenyre?

– Pár héttel a kezdés előtt sikerült a szüleimnek rávenni engem a jelentkezésre.

– Merthogy nem akartál jelentkezni, de miért, amikor így tudsz énekelni?

–  Nem igazán, mert részt vettem egy magyarországi tehetségkutatón, ahol nem úgy sikerült a fellépés, ahogyan azt szerettem volna és ezért kiestem, és utána az önbizalmam gyakorlatilag egyenlő volt a nullával. De szerencsére csak rá tudtak venni.

– Melyik magyarországi versenyre jelentkeztél és mi történt pontosan, amitől ennyire elment a kedved?

– A TV2 Megasztárjába jelentkeztem. A legjobb 64 énekes közé sikerült is bejutni, de aztán a Vígszínházban az izgalom meg a drukk annyira úrrá lett rajtam, hogy egy nagyon ismert dal szövegébe belesültem, amiért azóta is nagyon dühös vagyok magamra.

– Ennyire elkeseredtél volna emiatt?

– Az mérgesített, hogy én azért jelentkeztem, hogy megmutassam, mit tudok és ezért nem engedhettem volna meg magamnak, hogy az izgulás ennyire úrrá legyen rajtam, ráadásul úgy, hogy azelőtt még nagyon sokat játszottam színpadokon. Ugyanis volt nekem egy zenekarom.

– Már volt zenekarod? Milyen zenét játszottatok?

– Több rockzenekarom is volt. Az első bandában billentyűsként aktiváltam magam, majd később előléptem énekes posztba. Ezen kívűl volt még egy Rockvailer és egy Worldchanger nevű zenekarom is, majd összedobtunk egy ír népzenét játszó zenekart is.

– De mesélj egy kicsit az erdélyi versenyről. Mi történt azután, hogy bejutottál?

 – A hangulat nagyon jó volt. Nagyon örülök, mert jó barátokat szereztem azóta. Az Erdély Hangján volt egy casting, majd három elődöntő és végül egy döntő. Egy gálaesttel végződött az egész. A castingon Freddie Mercury: “In my defence” című dalát énekeltem, az elődöntőkön pedig két QUEEN dalt (Bohemian rhapsody, Show must go on), meg a Hair musicalből az “I got life” c. dalt. A döntőn pedig három dalt kellett elénekelni.  A “Europe Final countdown”, Puccini Nessun Dorma áriáját és a United: Végső vallomás c. dalát.

– Lehet, hogy egyszerű lesz a kérdés, de azt hiszem, ez sok embert érdekel. Mi játszódott le benned, amikor a zsűri a Te nevedet hozta ki győztesként?

– Egy hónappal a verseny előtt még álmomban sem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet velem. Azt hiszem, sokkos állapotba kerülhettem, mert csak arra emlékszem, hogy György Renáta, aki második lett, azt mondta, hogy „menj már ki, hajolj már meg, és én alig bírtam megmozdulni. Amúgy aznap este akkor kerültem másodjára ilyen “sokkos” állapotba. Akkor, amikor a Nessun Dorma után az egész terem állva tapsolt nekem. Életemben nem gondoltam volna, hogy ezt valaha el tudom érni.

– Sokat változott az életed a verseny óta? Ha igen akor miben és mennyiben lett más?

–  Szerintem semennyire sem. Én úgy érzem, hogy ugyanaz maradtam aki voltam és az maradok. Bár az igaz, hogy valamivel többen keresnek telefonon, meg néha adok interjúkat,  amit még meg kell, hogy szokjak.

–  Azt olvastuk, pénzt és egy dal teljes stúdiómunkálatait is megnyerted és egy klipet is forgathatsz. Azt tudod már, milyen klipp lesz ez? Van saját dalod?

– A dalt én fogom írni, de a dalszöveget más, mert én nem nagyon tudok „költőül“.

– Már ki is találtad?

– A zenei részét igen. Még kell találnom egy a dalszövegírót.

– Szerinted mi a sikered titka?

– Az igazság az, hogy nem tudom mi a siker titka. Én azon vagyok, hogy egy olyan úton induljak el, ami hosszú távon éri meg és nem rövid távon. Azt szeretném, hogy majd, ha olyan 10-20 év múlva belenézek a tükörbe, úgy nézzek bele, hogy azt érezzem, igen azt csináltam és úgy csináltam, hogy mindvégig őszinte voltam.

– Mit üzensz azoknak, akik nem kerültek be a döntőkbe, mert mondjuk izgultak és eltévesztették a szöveget?

– Fel a fejjel. Mindennek meg van az oka. Lehet, hogy az a lehetőség, amit ez a verseny nyújthatott nekik éppenséggel nem nekik való. Az élet úgyis úgy hozza majd, ahogy neki a legmegfelelőbb.

Botondot hallgassa meg itt: http://hirportal.sikerado.com/video