„Kell egy olyan gyökér, ami mélyre lemegy, hogy az ember magasra tudjon nőni” Interjú Frankó Tünde operaénekessel

„Kell egy olyan gyökér, ami mélyre lemegy, hogy az ember magasra tudjon nőni” Interjú Frankó Tünde operaénekessel

Frankó TündeFrankó Tünde Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. Gyerekkora óta kapcsolatban áll a zenével, ami mára élete részévé vált. Fő szerepei között a legnevesebb színpadi alkotásokat találhatja az érdeklődő. Játszott a Bohéméletben, a Pillangókisasszonyban, a Carmenben, az Anyeginben, a Figaro házasságában, a Varázsfuvolában és a Denevérben is. A magyar operavilág kitűnő művésznőjével beszélgettem, hogy kifürkésszem sikere titkát.

Tóth Brigus -Bevallom őszintén, amikor erre az interjúra készültem, olyan operaénekesekkel szembeni előítéletek jutottak az eszembe, mint a komolyság, a szigor és a feszesség. Később az egyik kedves gyerekkori barátnőddel beszélgettem rólad, aki életvidám, locsi-fecsi embernek írt le. Hogy fér össze ez a kettő, vagy nincs alapja az előítéleteknek?

– Az ember, ember marad. Az a legszebb párosítás, ha valakinek a választott szakmája és az, amit a világon a legjobban szeret csinálni mind a jó tulajdonságait hozza a felszínre és erősíti. Én bizonyos dolgokban természetesen komoly vagyok, de az életet és a hétköznapokat a maga vidámságában élem meg, bár néha mérgelődök, hiszen emberből vagyok.

-Említetted a hétköznapiságot. A te családodat egyáltalán nem mondhatjuk hétköznapinak, már csak a hivatásod miatt sem. Ennek ellenére próbálod az általánosságot bevezetni a napjaitokba?

-Inkább azt mondom, hogy próbálom természetessé tenni. Én anya vagyok, nő vagyok, feleség vagyok és ezeknek a hozadéka mind az enyém. Ugyanúgy mosogatok, takarítok, szépítgetem a lakást, nevelem a gyereket, puszilgatom és kiabálok, mint bárki más. Mindent csinálok, ami hozzá tartozik a napi életmenethez. Például nagyon szeretek süti-főzni. Nem lehet elvonulni egy várba élni, mert úgy nem lesz teljes az élete senkinek. Se nőnek, se férfinek.

-Neked nagyon fontosak a természetes hétköznapok?

-Nagyon fontos, hogy a szomszédokkal beszélgessek, megkérdezzem, hogy vannak. Fontosnak tartom, hogy egymásra odafigyeljünk, és ugyanennyire fontosnak tartom a barátságokat is.

Hét éves korodban kezdtél el hegedűlni. Ekkor jelent meg életedben először a zene?

-Mindig imádtam a zenét és mindig is színpadra vágytam. Azt már korán észrevették, hogy gyorsan megjegyzek dallamokat, mert rögtön vissza is dúdoltam mindet. Ezek már előjelek voltak. Ezután kezdtem el hegedűlni.

-Tehát ez egy tudatos döntés volt?

-Ösztönös. Tudatos döntés nem lehetett Gyomaendrődön. Nem volt honnan merítkezni. Akkor rádió volt, meg hétfő kivételével TV adások. Volt egy Ártézi kút nevű hely, ahova minden hajnalban kijártak az idősebbek, ott várták, hogy sorra kerüljenek miközben beszélgettek. Én akkoriban szerettem átjárni a szomszédba, szerettem az idős emberek történeteit hallgatni. Télen a búbos kemence mellé ültünk, ott hallgattuk a meséket a régi időkről. Csodálatos erre visszaemlékezni. Ez az emlék azóta a szívem közepén maradt.

-Mindig nagy alázattal beszélsz Gyomaendrődről. Szerinted segített ez a biztos háttér a céljaid elérésében?

-Ahhoz, hogy az ember egy rögös utat végig tudjon járni, kell egy olyan gyökér, ami mélyre lemegy, hogy az ember magasra tudjon nőni.

Frankó Tünde énekel

-Nekem úgy tűnik, az életedet nyugodtan hasonlíthatjuk egy tündérmeséhez, hiszen eltervezted kiskorodban, hogy operaénekesnő leszel és ez az álom be is teljesült.

-Valóban. Mindenkinek vannak csalódásai és nehézségei, nekem is, mégis tündérmesébe kerültem. Az élet egy szép nagy könyv, amiben jobb lenne, ha egy-két lap nem lenne benne, de hát így kerek a világ.

-A csalódásokat építő jelleggel fogod fel?

-Akkor okos az ember, ha a csalódásokból épülni tud.

-Amikor először mondták neked, hogy művésznő, mi futott át az agyadon?

-Elpirultam. De most is.

-Anyegin, Varázsfuvola, Pillangókisasszony, Figaro házassága… Ezek mind ismerősen hangzanak neked. Rengeteg mindent elértél már az életben, de vannak-e még kitűzött céljaid?

-Persze, hogy vannak. Például a holnapi nap. Ami most érdekel, az két musical előadás. Csak úgy fogom ezeket elvállalni, ha elsajátíthatom azokat a stílusjegyeket, amelyek elengedhetetlenek ennél a műfajnál. Most valami újat szeretnék megtanulni, de úgy, hogy a régi ne sérüljön.

-Ezek szerint szereted a nagy lépéseket.

-Azt hiszem, nem, mert akkor most nem itt ülnénk, Gyomaendrődön, hanem Németországban vagy bárhol máshol a világon. Lett volna rá lehetőségem, nem mentem.

-Azon kevesek közé tartozol, akik azt csinálják, amit szeretnek. Mit tanácsolsz azoknak a fiataloknak, akik most kezdik az életet?

-Azt, hogy mindenféleképpen több síkon kell a kiválasztott területre felkészülniük. Mentálisan és fizikailag is. Az élethez olyan állóképesség kell pszichésen és testileg, ami csak előnyére válhat mindenkinek. Egyébként drukkolok nektek!

-Ha pár szóval kellene jellemezned az életedet, melyek lennének azok?

-Nehéz kérdés. Az első szó biztosan a boldogság lenne. Aztán a család, a lányom, aki egy kemény lány, nagyon büszke vagyok rá és a férjem, aki a legcsodálatosabb ember a földön.

-Végül egy kis játékra invitáltam Tündét. A következő szavakat kellett párosítania: nyugalom, pénz, Kőrös, zene, siker, család, Szeged. A következő párosítás alakult ki:

-nyugalom-Kőrös-család

siker-pénz-család

zene-család-Szeged

család-nyugalom-siker-zene.

Tóth Brigitta

Kapcsolódó cikkek