fotó: pixabay.com

Újra pályázathatnak erre a végzős felsőoktatási hallgatók

Újra pályázathatnak erre a végzős felsőoktatási hallgatók

Idén is meghirdeti a végzős hallgatóknak szóló Ujvári János diplomadíj-pályázatát a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Az SZTNH csütörtöki közleménye szerint december 5-éig várják a jelentkezéseket, és március 24-éig az elkészült pályamunkákat. A végzős hallgatók diplomamunkájukkal/szakdolgozatukkal nevezhetnek, amelyben a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait tárják fel legalább tíz oldalon, illetve amelyet teljesen a szellemitulajdon-védelem valamely kérdésének szentelnek. A pályázat megírását az SZTNH szellemitulajdon-védelmi képzéssel és egyéni szakmai konzulens biztosításával támogatja – közölték. A hallgatók eközben megismerhetik a szellemitulajdon-védelem elméleti alapjait, és betekinthetnek a gazdasági és jogi jelentőségébe gyakorlati oldalról is. Ezzel olyan tudáshoz is jutnak, amelyet majd a munkaerőpiacon kutatóként, mérnökként vagy bármilyen más pályán hasznosítani tudnak – hívták fel a figyelmet.

A pályázatra öt kategóriában – szabadalom- és használatiminta-oltalom, védjegyoltalom, formatervezésiminta-oltalom, szerzői jog, valamint a szellemitulajdon-védelem gazdasági szerepének vizsgálata – lehet jelentkezni.

Kategóriánként az első három helyezettet díjazzák. Az első díj 250 000, második 200 000, harmadik díj 150 000 forint, a pénzjutalomban nem részesülő hallgatók pedig értékes könyvajándékot kapnak – olvasható a közleményben. A pályázati szándékot jelezni a hallgató nevével, e-mail címével, képző intézményének és a karnak a megjelölésével, a diplomamunka címével és rövid vázlatával, valamint a kategória megjelölésével lehet az ujvaridiplomadij@hipo.gov.hu e-mail-címen. A pályázatot évente kétszer, az őszi és a tavaszi félévben végző hallgatóknak írja ki az SZTNH, de a díjakat a két félév pályázóinak egyszerre adják át. Szeptember 30-áig minden pályázót tájékoztatnak az eredményéről .

A közleményben idézték Pomázi Gyulát, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét, aki azt mondta, az SZTNH kiemelt feladatának tekinti, hogy az egyetemistákkal is megismertesse a szellemitulajdon-védelem fontosságát.

“Szerencsére egyre aktívabb a kapcsolatunk a felsőoktatási intézményekkel, amit mi sem jelez jobban, mint az a tény, hogy az előző évekhez képest háromszor annyi egyetemi hallgató volt kíváncsi 2022 első félévében a szellemitulajdon-védelmi, távoktatási képzésünkre. Vagyis egyre több fiatalban fogalmazódik meg az igény, hogy még egyetemi tanulmányaik alatt átfogó ismereteket szerezzenek a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatban, ráadásul az oltalmazás az ő esetükben kedvezményesen vehető igénybe”

– fogalmazott.