Végre itthon vannak a magyarok

Végre itthon vannak a magyarok

Malév és magyarokfotó: Schneider TamásVasárnap, nem sokkal este nyolc óra után megérkezett Líbiából az a repülőgép, amely az ott rekedt magyar állampolgárokat hozta haza.

A Malév géppel tíz országból kilencvenhat utas érkezett, köztük huszonnégy magyar. A visszatérőket Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadta. A repülőtéren közel ötven újságíró várta a Tripoliból érkező gépet.  A külügyminiszter az újságírók előtt külön köszönetet mondott Pintér Sándor belügyminiszternek és Hajdú Jánosnak, a Terrorelhárítási Központ vezetőjének. Külön szólt a tripoli nagykövetség munkatársairól, akik tizenkét napja az életüket kockáztatják és akik Líbiában maradtak. Jó néhány uniós tagállam nagykövetsége bezárt, más uniós tagállamok nagykövetsége felfüggesztette a működését. A magyar nagykövet, Marton Béla és Galli László konzul a helyszínen vannak és koordinálják a még ott maradó uniós nagykövetségek és konzulátusok munkáját.

“Köszönjük amit tesznek és továbbra is velük vagyunk, gondolunk rájuk és vigyázni fogunk rájuk” – mondta a miniszter.

Az akciót, a gépen utazók hazaszállítását illetően Martonyi János mindenkinek gratulált a példás együttműködésért. Mint mondta, jelképes jelentőséget tulajdonít annak, hogy tíz európai nemzet polgárait hozták el, köztük románokat, litvánokat, lengyeleket, cseheket és a cseh nagykövetet is. Ez egy nagyon szép példája annak, hogy mi magyarok együtt tudunk működni hogy ha kell.

A miniszter nem tudta pontosan megmondani, hogy hány magyar maradhatott még kint, a megérkezetteken kívül még húsz magyarra számítottak, de ők saját elhatározásukból nem jöttek ki a repülőtérre, aminek nem tudni az okát. Talán a biztonsági helyzetet nem ítélték olyannak, vagy lehet, hogy azt a döntést hozták a líbiai események alakulására tekintettel, hogy ott maradnak.

Több mentési akciót nem terveznek, a többi magyarnak a saját döntése volt, hogy nem jött el. Sok függ attól, hogy hogyan alakul a helyzet. Ez az akció azt jelezte, hogy még soha senkit nem hagytak ott. Aki el akart jönni, az most eljöhetett. Ha bármelyik magyarnak segítségre van szüksége, akkor azt megadják a jövőben is.

Azzal kapcsolatban, hogy állítólag Líbiában egy magyar származású embert elraboltak, a miniszter szerint az illetékes szervek továbbra is foglalkoznak az üggyel, a Külügyminisztérium és a tripoli nagykövetség emberei, pedig mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ez az ügy tisztázódjék.

A brilliánsan végrehajtott mentőakciót a kormány szombati, késő esti ülésén határozta el, ennek keretében döntöttek úgy, hogy elküldik a nemzeti légitársaság repülőgépét Tripoliba, vállalva az ezzel járó kockázatokat. Magyarország egyetlen polgárát semmilyen helyzetben sem hagyja bajban és mindenkiért elmennek, ha kell a világ végére is. A honvédelmi miniszter is mindenkinek megköszönte az együttműködést, a Terrorelhárító Központ munkatársainak külön. Az akcióban pénz nem számított, csak az emberélet és a magyarok biztonsága. A géppel érkezőket a Terrorelhárítási Központba szállították, ahol hivatalosan is beléptetik őket az országba. A magyarok itt már hozzátartozóikkal is találkozhatnak.