Van pénz, indulhat a balatoni szúnyogirtás

Van pénz, indulhat a balatoni szúnyogirtás

Szunyogírtás

Míg tavaly hatvanmillió forintos keret állt rendelkezésre, ami nem bizonyult elegendőnek, az idén összesen kilencvenmillió forint jut a balatoni szúnyogirtásra, ebből az összegből három biológiai és hét kémiai beavatkozást terveznek. Az önkormányzatoknak a biológiai irtások harminc százalékát, míg a kémiainak ötven százalékát kell állniuk. Lázár János elmondta, hogy a feladat elvégzésére kiírt közbeszerzési pályázat jövő héten zárul, amelyre a korábbi szolgáltató nyújtott be egyedül érvényes pályázatot.

Az első biológiai irtás a jövő hét végén esedékes, amelynek megkezdéséhez minden adott. Az irtások pontos időpontját, mint minden évben, egy szakértői csoport fogja meghatározni. A titkár arról is beszámolt, hogy a BSZ felvette a kapcsolatot a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézettel, és kezdeményezte turisztikai szervezetek és vállalkozók támogatásával, hogy indítsanak mintegy tízmillió forint értékben a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal összehangolt kutatásokat a biológiai szúnyogirtás nagyobb területen történő bevethetőségére, továbbá annak kiderítésére, hogy miként lehet csökkenteni az árvaszúnyog inváziókat.

Szúnyogirtó gép

Szúnyogirtó repülőgép

Balázs Árpád, a BSZ alelnöke, Siófok polgármestere üdvözölte a kezdeményezést, és reményét fejezte ki, hogy a nemzeti park hozzáállásában áttörést hozhatnak az újabb kutatások. Régóta hiába harcol azért, hogy az évek óta bevizsgált, bevált, mellékhatás nélküli biológiai irtást engedélyezze nagyobb körben a nemzeti park, mert a Balaton egyes területei egyszerűen élhetetlenek a szúnyogok miatt. 

Farkas László, Vörs polgármestere arról számolt be, hogy a Kis-Balaton fővárosának mondott településén, ahol a természetvédelmi terület szomszédsága miatt nem irthatják  a szúnyogot, utolsókat rúgja a turizmus. Megjegyezte, hogy több tucatnyi, hajdan Vörsön nyaraló családdal beszélgetett, akik valamennyien a túl sok szúnyogot nevezték meg távozásuk okaként.