Újraéled a Corvin-lánc

Újraéled a Corvin-lánc

Granasztlói GyörgyOrbán Viktor miniszterelnök április 1-jei hatállyal Granasztói György történészt nevezte ki a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetőjévé. A kormány ugyanis másodszor is újraéleszti a kitüntetést, amit még Horthy Miklós kormányzó alapított.

A Corvin-lánc kitüntetést 1930-ban alapította Horthy Miklós, Magyarország kormányzója. Az elismerést azok kaphatták meg, akik a magyar tudomány, irodalom és művészet terén, valamint a magyar művelődés fellendítése körül szereztek kimagasló érdemeket. A Corvin-lánc élő viselőinek száma egyszerre nem lehetett több tizenkettőnél. Később Erdély visszacsatolása után hárommal felemelték,  így összesen tizenöten viselhették. A Horthy-korban további kitüntetéseket is alapítottak: Corvin-díszjelvényt, amelyet szintén tizenketten viselhettek és a Corvin-koszorút, amelyet hatvan fő hordhatott. Külföldieknek csak Corvin-díszjelvényt adományoztak.

Corvin-lánc

a Corvin-lánc díj

Az első Orbán-kormány idején, 58 év után honosították újra a Corvin-lánc díjat. A 2002-es kormányváltás után ezt a díjat nem adták át. A Népszabadság hétfői számában Kiss Péter akkori kancelláriaminiszter indoklását idézte: „A díj a Horthy-időszak utánérzését keltette az akkori baloldali értelmiség körében, de a díj megalapításának módját, a rendeleti szabályozást sem tartotta megfelelőnek.” Nemeskürty István elnök pedig, az akkori nyilatkozata szerint azért nem hívta össze a Magyar Corvin-lánc Testületet, mert a 2002-es kormányváltás után menesztették Schmidt Máriát, az iroda akkori vezetőjét.