Polgárőrök mindenhol a civilek védelméért

Polgárőrök mindenhol a civilek védelméért

Polgárőr az autója mellett

Ennek érdekében szorosabbra fűzik kapcsolatukat az önkormányzatokkal, és megújítják együttműködésüket a rendőrséggel. Túrós András OPSZ-elnök felvetésére a konferencia résztvevői egyhangúlag döntöttek arról, hogy az ország minden településén kezdeményezik polgárőrség létrehozását, így erősítve a jelenleg működő, mintegy kilencvenezer tagot számláló 2154 egyesületet és huszonegy polgárőr-szövetséget, továbbá javítva az ország közbiztonságát, az állampolgárok biztonságérzetét.

Túród András

Túrós András

Az OPSZ elnöke elmondta, hogy az ország közbiztonsága kiegyensúlyozott, de van néhány olyan település, ahol  a lakosság szubjektív biztonságérzete romlott, ezért a polgárőrséget meg kell erősíteni, és új szervezeteket kell létrehozni, nem szabad hagyni, hogy civil erők jelenjenek meg a településeken. Az elmúlt hetekben több törvénymódosítás is szigorította, ugyanakkor így megkönnyítette és egyértelműsítette a polgárőrség munkáját, ennek értelmében húsz napon belül meg kell újítniuk együttműködésüket a rendőrséggel. 

Túrós András azt mondta, hogy a törvény kötelezi a polgárőr-egyesületeket, hogy a rendőrség mellett az önkormányzatokkal is együttműködjenek. Közlése szerint négyféle önkormányzatot különböztetnek meg: amelyek szervezik, segítik a polgárőr-egyesületet, a polgármesterek közvetlenül kapcsolatot tartanak a polgárőrökkel, több száz polgármester, jegyző, bizottsági elnök maga is tagja a szervezetnek. Ezen önkormányzatok száma eléri az ezret. A második csoportba azok tartoznak, amelyek morálisan, szakmailag segítik, de támogatást nem tudnak adni.

Az országos polgárőrség logója

A szűkös költségvetés miatt ezen önkormányzatok száma nőhet. A harmadikba az a száz-százötven település tartozik, amely egyáltalán nem támogatja, tudomást sem vesz a polgárőrségről. Ezer olyan település is van, ahol nincs polgárőrség. Az OPSZ elnöke felidézte: az idei, 2011-es évet a kistelepülések biztonságának évének nevezték el, és ennek érdekében négyszázmillió forintos pályázati programot hirdetett meg az OPSZ.