Ősztől nincs több duciság a tévében

Ősztől nincs több duciság a tévében

Fiatal pár nézi a tévét

A hagyományos tetőantennával is fogható analóg televíziós csatornákat a régi katódsugárcsöves televíziók 4:3 arányú képernyőjéhez igazítva sugározzák, így azok a családok, amelyek a jelenleg kapható szélesvásznú 16:9 arányú televíziókészülékekkel rendelkeznek, kompromisszumokra kényszerülnek. A helyes képarányhoz a képernyő bal és jobb szélén fekete csíkot kell elviselniük, vagy a képernyő széleihez igazított képeken az arányok torzulásával lapos, “duci” figurákkal kell számolniuk.

Tévé adók

Erre a problémára a megoldást sokan a digitális átállástól várják. A műszaki feltételek már biztosítottak, az Antenna Hungária idén tavaszra érte el az előfizetési díj nélküli digitális műsorszórás (MinDig TV) kilencvenöt százalékos lefedettségét. A vételhez csupán egy DVB-T MPEG-4 kompatibilis televíziókészülékre, vagy dekóderre, azaz set-top-boxra, valamint egy UHF frekvenciatartományban működő tetőantennára van szükség. Képarányok tekintetében azonban a földfelszíni digitális műsorszórást választóknak is csalódniuk kell, mert a digitális vétel még nem jelenti azt, hogy a műsorforrás is 16:9 arányú lesz.

A jelenleg fogható hét ingyenes csatorna közül a Magyar Televízió két műsora, illetve a Duna televízió sugároz 16:9 arányú jelet. Az RTL Klub és a TV2 kereskedelmi csatornák a digitális rendszerben is a 4:3-as formátumot használják, és ezt azzal magyarázzák, hogy a tévénézők jelentős része, azaz hétszázezer háztartás rendelkezik még analóg készülékekkel. A készülékváltók száma azonban folyamatosan növekszik, februárban a DVB-T MPEG-4 vevőkészülékkel rendelkező háztartások száma meghaladta a hatszázezret, a MinDig TV szolgáltatást használók száma pedig elérte a kétszázezret, amely az összes földfelszíni háztartás huszonöt százalékát teszi ki.

Régi felvétel egy tévéről

Régen…

Ehhez a trendhez igazodva az RTL Klub augusztus 29-én vált át a 16:9-es képarányra, s várhatóan ezzel egy időben HD tartalmakra is lehet számítani. “Mind a 16:9-es arányra történő átállás, mind a HD-re való váltás jelenleg is napirenden van, időpontjuk azonban jelenleg még üzleti titok” – mondta Megyeri András a TV2 üzletfejlesztési igazgatója, hozzátéve, hogy a pontos időpontot a közeljövőben hozzák nyilvánosságra. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szintén néhány hét múlva ígéri, hogy nyilvánosságra hozza a digitális átállás részletes ütemtervét, és az analóg sugárzás kikapcsolásának időpontját.

Ezt követően tapasztalhatnak a tévénézők műsorkínálati bővülést – mondta Tóth András az Antenna Hungária kommunikációs igazgatója. A földfelszíni televíziós sugárzásra országosan összesen öt csatorna áll rendelkezésre, ebből hármat még az analóg (MTV1, Tv2, RTL Klub) műsorok foglalnak el, és csupán két csatornán történik a digitális sugárzás. A digitális műsorszórás előnye, hogy egy adóberendezéssel egyidejűleg több műsort lehet kisugározni ugyanazon a frekvencián ugyanazzal az adóberendezéssel.

3D Tv

…és ma, 3D televízió

A digitális műsorok egy frekvencián való összefogását nevezik multiplexeknek. A Magyarországon választott korszerűbb MPEG-4-es kódolással multiplexenként 8-12 normál felbontású (SD) 16:9 arányú, vagy 3 HD minőségű csatorna átvitele lehetséges. Így az analóg sugárzás megszűnésével 40-45 földi sugárzású csatorna vételére lesz lehetőség.

Kapcsolódó cikkek