„Tagok legyünk vagy szabadok?”

„Tagok legyünk vagy szabadok?”

Vona Gábor

A Jobbik elnöke szerint az Európai Bizottság szerdai "ultimátumával Magyarország szuverenitását durva támadás érte". Javasolják, hogy Magyarország lépjen ki az Európai Unióból és egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását is kezdeményezik ennek megvitatására. Szombaton délutánra pedig  tüntetést szerveznek az Európai Bizottság magyarországi kirendeltsége elé.

Az Európai Bizottság ultimátuma “nem saller, nem koki, hanem egy földön fekvő ország fejberúgása” – mondta a politikus szerdai sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, a Jobbik nem az Európai Bizottságban kritizált törvényeket védi, hanem Magyarország szuverenitását, ugyanis “ennek az ultimátumnak az elfogadása Magyarországnak újabb megszorításokat jelentene”. 

Vona Gábor szerint két tanulságot kell levonni az Európai Bizottság szerdai bejelentéséből. Egyrészt “ide vezetett a Gyurcsány- és Orbán-kormányoknak az EU-t feltétlenül kiszolgáló politikája”, másrészt pedig kiderült az is, hogy az EU nem jótékonysági intézmény, “hanem báránybőrbe bújt farkas”, egy “gyarmattartó, és Magyarország az unión belül csak egy gyarmat”. 

A szombati tüntetéssel kapcsolatban elmondta, azokat várják, akik szerint  a “tagok legyünk vagy szabadok” kérdésre a szabadok a helyes válasz. Az eseményen beszédet mond Vona Gábor mellett Szegedi Csanád a Jobbik alelnöke, európai parlamenti képviselő. 

Vona Gábor elszomorítónak nevezte, hogy az MSZP és az LMP reagálása szerint a két másik ellenzéki párt “csahos kutya módjára” túlteljesítené az Európai Bizottság elvárásait Magyarország szuverenitásának rovására. Az MTI kérdésére Vona Gábor hangsúlyozta, a Jobbik kezdeményezése az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívására Magyarország uniós tagságának felülvizsgálatáról reményei szerint az MSZP számára is világossá teszi, hogy a szocialisták által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés aktualitását vesztette. 

Az Európai Bizottság szerdai ülését követően tudatta közleményében, hogy álláspontjuk szerint Magyarország nem tett elegendő intézkedést annak érdekében, hogy “időben és tartósan” kiigazítsa túlzott államháztartási hiányát. Az európai uniós végrehajtó testület ennek megállapítását javasolja az európai uniós tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is. Amennyiben a miniszteri tanács egyetért a bizottság javaslatával, a testület újabb ajánlásokat fogalmaz meg Magyarország számára – derül ki a közleményből.  Olli Rehn pénzügyi biztos szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, ezt követően az uniós szabályok értelmében lehetőség van akár uniós források visszatartására is. Mint mondta, ha ez szükségessé válik, egyeztetni fog a bizottság e támogatásokért felelős tagjával, Johannes Hahnnal. Szerdán az Európai Bizottság megerősítette aggályait több nemrég elfogadott magyar törvénnyel kapcsolatban is. Így a jegybank függetlenségét, az igazságszolgáltatást érintő intézkedéseket, azon belül különösen azt, amely a bírák kötelező nyugdíjazási korhatárát 70 évről 62 évre szállította le, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségét illetően.

Kapcsolódó cikkek