Sárgacsekk-adó helyett spekulációs adót!

Sárgacsekk-adó helyett spekulációs adót!

Scheiring GáborScheiring GáborAz LMP üdvözli az Európai Parlament szakbizottságának döntését a spekulációs adó támogatásáról. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a nemzetgazdaságra káros sárgacsekk-adót, és vezesse be helyette a spekulációt korlátozó Tobin-adót.

„Az Európai Parlament gazdasági bizottsága április 25-én támogatta az Európai Bizottság javaslatát az európai pénzügyi tranzakciós adó bevezetéséről. A Tobin-adóként ismertté vált spekulációs adó bevezetése az Európai Bizottság korábbi számítása szerint 100-130 milliárd forintos bevételt eredményezne Magyarországnak. Mindeközben nem terhelné a lakosságot és a vállalkozásokat, és helyettesíthetné a kivezetendő bankadót. A magyar kormány ezzel az európai trenddel szemben sárgacsekk-adót vezetne be, ami káros gazdasági hatása mellett közvetlenül sújtaná a lakosságot és a vállalkozásokat.

Az LMP a közelmúltban két írásbeli kérdést is intézett a gazdasági miniszterhez a Tobin-adóval kapcsolatban. Matolcsy György idén április 2-án arról tájékoztatott, hogy az NGM egyetért “azzal az irányelv-javaslatban megfogalmazott elvvel, hogy a pénzügyi intézményeknek tisztességes mértékben hozzá kell járulniuk a válság költségeinek fedezéséhez, miközben szükséges visszatartó rendelkezéseket kidolgozni azokra a tranzakciókra, amelyek nem fokozzák a pénzpiacok hatékonyságát, és kizárólag spekulációs céllal köttetnek”. Az NGM delegáltjának az is feladat lett volna, hogy az új adónem ne rójon “indokolatlan terhet (…) a háztartásokra, kisvállalkozásokra és az indokolt pénzpiaci ügyletekre”.

Tíz nappal e válasz után nyilvánosságra került Matolcsy György sárgacsekk-adó ötlete, ami a kormány deklarált szándékával ellentétben indokolatlan terhet ró a háztartásokra, vállalkozásokra és az indokolt pénzpiaci ügyletekre, miközben megkíméli a spekulációs tőkét. Orbán Viktor miniszterelnök mindezt azzal tetézte egy debreceni tévéinterjúja során, hogy “a sárgacsekk adó lényegében a pénzügyi spekulációkat szorítanák vissza, azonban az uniós szabályozás miatt minden pénzforgalomra ki kell vetni”. Orbán Viktor így nem csak a tényekkel, de saját kormánya álláspontjával is szembehelyezkedett. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az országnak káros sárgacsekk-adó ötletét, és helyette álljon ki a nemzeti érdekünket szolgáló európai spekulációs tranzakciós adó bevezetése mellett.” – közölte Scheiring Gábor, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője.