Pártreagálások a költségvetési javaslatra

Pártreagálások a költségvetési javaslatra

Harrach Péter

A Fidesz szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat legnagyobb “erénye”, hogy segíti a “görög út” elkerülését, és hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország el tudjon rugaszkodni az európai válságzónától. Rogán Antal a 2012-es büdzsé további “erényének” nevezte, hogy stabil alapokra épül, és rekordszintű, összesen háromszázmilliárd forintos tartalékot foglal magában, ami szerinte képessé teszi az országot a válsághelyzetek gyors kezelésére. Még soha nem készült költségvetés ekkora biztonsági tartalékkal.

Rogán Antal

Rogán Antal

A kormánypárti politikus beszélt arról is, hogy 2012-ben a személyijövedelemadó-rendszerrel alapvetően jól járhatnak azok az alacsony keresetűek, különösen a minimálbéren foglalkoztatottak, akik végre széles körben hozzájutnak a gyermekek után járó adókedvezményhez, támogatáshoz. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetésének saját lábra állítását és az államadósság csökkentését emelte ki a jövő évi büdzséből.

Mint mondta, pártjának is az az érdeke, hogy olyan költségvetési törvény szülessen, ami garantálja az államháztartás biztonságos finanszírozhatóságát és egyben költséghatékony működését. Hozzátette, hogy jelentős lépés lesz több tízezer ember visszavezetése a munka világába a bérpótló juttatások helyett bevezetendő közmunkán keresztül.  Az MSZP-s Burány Sándor szerint a jövő évi költségvetés rövid időn belül tarthatatlanná válik, és pótköltségvetésre lesz szükség. Az országgyűlési képviselő szerint a 2012-es büdzsét a többi közt az teheti tarthatatlanná, hogy a kabinet az adatok meghatározásakor 268 forintos euróval számolt. 

Magyarország térképe aprópénzből

A képviselő kifogásolta azt is, hogy a tervezet szerint tíz-tizenegy százalékos munkanélküliség várható jövőre, vagyis “a kormány maga sem számol a munkanélküliség csökkenésével”. A politikus arra is kevés esélyt lát, hogy jövőre a beruházások három százalékkal nőnének, mert mint mondta, idén tavalyhoz képest 8 százalékkal estek vissza. A Jobbik szerint a 2012-es költségvetés a “kétségbeesés” büdzséje, amellyel a kormány belátja, hogy “a gazdaságpolitikája zátonyra futott” és ezért most “megszorításokat próbál lenyomni az emberek torkán” – jelentette ki Lenhardt Balázs.

A jobbikos politikus úgy látja, a kormány gazdaságpolitikája a tehetősebbeknek, a gazdagoknak kedvez, a megszorításokat pedig a leginkább rászorulók rovására hajtják végre, miközben “nem hozza helyzetbe” a hazai vállalkozásokat sem. Lenhardt Balázs szerint a kormánynak nem a maastrichti kritériumok teljesítését kellene a legfontosabb célként szem előtt tartania, hiszen “nem fogunk soha csatlakozni és a lassan megbukott eurót bevezetni”, hanem inkább a gazdaságot kellene élénkítenie.

Az LMP véleménye szerint a bejelentett büdzsé “nem egy országvédelmi költségvetés, hanem egyszerű pénzbehajtás”. Scheiring Gábor, a párt gazdasági kabinetjének vezetője kijelentette: “kiderült, hogy Orbán Viktor Kötcsén igazat mondott, ez tényleg egy ezermilliárdos megszorítás lesz”. Szavai szerint ennek egyaránt vesztesei lesznek a családok, a középosztály, az átlag alatt keresők, az iskolák, az óvodák, a kórházak, az önkormányzatok és a közösségi közlekedés ágazatai. 

Számológép és kimutatás

Hozzátette, hogy ezzel a büdzsével nem lehet új, “válságálló” munkahelyeket létrehozni, ahogy a bajbajutott devizahiteleseken sem lehet segíteni. A politikus úgy fogalmazott, hogy miután az ország már nem tud egy újabb évet várni, pártjuk elkészítette saját költségvetési alternatíváját, amelyet be fognak nyújtani az Országgyűlésnek.