„Otromba centralizáció az összevonás”

„Otromba centralizáció az összevonás”

Józsa IstvánAz MSZP véleménye szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) tervezett összevonása, illetve az előbbi szervezet jogutód nélküli megszüntetése „otromba centralizációs szándék”. Erről beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Józsa István.

A frakcióvezető-helyettes példa nélkülinek és a „felelőtlenség minősített esetének” nevezte az erről szóló, a kormány által a múlt héten benyújtott törvényjavaslatot. Ha elfogadják az indítványt, annak nyomán a stabilitás szempontjából megengedhetetlen káoszt alakulhat ki – mondta.

Matolcsy György mind szakmai, mind etikai alkalmatlan egy ilyen összevont szervezet vezetésére – tette hozzá. A jegybankelnök tevőleges részese volt annak, hogy a 2010-es kormányváltás óta a forint árfolyama folyamatosan romlik és annak is, hogy „elszabadult az infláció”. A legújabb számok eközben azt mutatják, hogy csökkennek a Magyar Nemzeti Bank tartalékai – mondta Józsa István. Hozzátette: a pénzügyi szakterület a bizalomra épül, de „Matolcsy Györgynek ambivalens a viszonya a magántulajdon szentségéhez”.

Végül arról beszélt, a szocialisták nem tartanak kizártnak egy ilyen összevonást, de azt komoly szakmai egyeztetésnek kell megelőznie.