Orbán Viktor leváltását kéri az MSZP

Orbán Viktor leváltását kéri az MSZP

Mesterházy Attila

Az ellenzéki pártelnök-frakcióvezető pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a Moody’s Investors Service megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi “Baa3”-ról egy fokozattal “Ba1”-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló, negatív kilátást hagyott érvényben.

Moody's felirat

Mesterházy Attila azt kérte, hogy a Fidesz-frakció olyan új kormányfőt válasszon, aki “kellően hiteles” ahhoz, hogy megoldja a problémákat. Hangsúlyozta, hogy a kétharmados kormánypárti parlamenti többség bír kellő támogatással  egy ilyen személyi változtatáshoz, valamint ahhoz is, hogy a kormány egy olyan programot hajtson végre, amelyik kivezeti az országot “ebből a zsákutcából”. Az MSZP vezetője arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy az ország érdekében tegyenek félre minden személyes és pártpolitikai érdeket, “viselkedjenek hazafiként, ne pedig egy hűbérúr szolgáiként”. Arra a kérdésre, hogy lenne-e saját jelöltjük, azt felelte, hogy a “Fidesz-frakciónak van kétharmados többsége”, ezért az ő kezükben van a megoldás kulcsa.

Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor kormányfő teljesen elveszítette a hitelét a világban, ezért mennie kell. Elég volt a nagyképűségből, az arroganciából és a háborús politikából, mert ez vezetett oda, hogy másfél évvel a választások után Magyarország nagyobb bajban van, mint 2008-ban vagy 2009-ben volt. Kijelentette azt is, hogy Orbán Viktoron és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteren kívül ma mindenki látja, hogy Magyarország nem összeesküvés, hanem “két ember hülyeségének az áldozata” lett. Véleménye szerint ugyanis a miniszterelnök révén választott “szabadságharcos politika teljes zsákutca”, ami a csőd közelébe vitte az országot. A nem ortodox gazdaságpolitika napról napra hozza egyre nehezebb helyzetbe a családokat, ezért ki kell, hogy mondjuk, nemzetellenes.

Orbán Viktor

Orbán Viktor

Mesterház Attila hozzátette, hogy már akkora a baj, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalások sem tudták megmenteni az országot a leminősítéstől. Saját javaslataikat ismertetve közölte, hogy az ország iránti bizalom visszaállításának érdekében a kormánynak a lehető leggyorsabban meg kell állapodnia az IMF-fel és az Európai Bizottsággal. Emellett az MSZP szerint szükség van egy radikális, “ha úgy tetszik, 180 fokos” gazdaságpolitikai fordulatra, miközben helyre kell állítani a jogállam rendjét és a demokratikus működést. Végül leszögezte: a politikai felelősöknek pedig távozniuk kell.

A hatályos alkotmány értelmében a képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban – a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével – bizalmatlansági indítványt nyújthat be, amelyet a kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni. Ha az indítvány alapján az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni.