"Orbán a Holdon"

"Orbán a Holdon"

Mesterházy AttilaMesterházy Attila "Kicsit csökkentsük az arcunk méretét és a mellkasunk térfogatát" - mondta Orbán Viktor a nagyköveti értekezleten. Azt is közölte, hogy "amikor szembesülünk egy problémával, ami vagy kényelmetlen, vagy nem tudjuk, hogyan kellene megoldani, akkor legjobb azt félretenni és el kell kezdeni beszélni a Holdról", ez az, amit "mi a politikában úgy hívunk, Hold-stratégia." Ezzel kezdi eheti írását Mesterházy Attila.

 „Mikor először olvastam ezt a beszámolót, azt hittem, a miniszterelnök magában beszél. Ki másnak lenne sürgetőbb szüksége az arcméret csökkentésére, mint neki, aki olyanokat mond, hogy “áll a kétharmad, mint a cövek”? Ki másnak kellene mihamarabb befejezni a nagyotmondást és mellébeszélést, mint neki? Orbán Viktor az, aki amerre jár, elmondja, mennyire sikeres gazdaságkezelést folytat a kormánya, s hogy épül az új magyar gazdasági modell. Holott, ezt rajta és Matolcsy Györgyön kívül senki se látja. Orbán szerint a magyar válságkezelés már rövid távon sikerrel kecsegtet. Sajnos a miniszterelnök nem határozta meg, mit ért rövid távon. Emlékeztetnék arra, hogy ez a kormány tavaly tavasszal 3 százalékos gazdasági növekedést jósolt 2012-re. Majd aztán recesszióba lökte az országot. Ennek tudatában kell kezelni Orbán “rövid távú sikerrel” kapcsolatos vélekedését. A miniszterelnök további nem létező dolgokról is beszélt, mikor kormányzása alapelemeit összegezte. Először is, válságkezelő politikája egyik kulcsterületeként beszélt a munkaalapú társadalom létrehozásáról. Szerinte a 75 százalékos foglalkoztatási rátát kell elérni. Mélyen egyetértek ezzel, ám hozzátenném: semmi, azaz semmi sem történt ez ügyben az elmúlt két évben. Nem is fog 2014-ig. A kormány korábban már elismerte, hogy rendes munkahelyet nem tud létrehozni, csakis álállásokat. Vagyis, közmunkát éhbérért. A foglalkoztatás-politikában Magyarország elveszti a 2010-2014 közötti éveket. Másodszor, a kormányfő a “tehermegosztó” politikát – a különadókat – a következő húsz év meghatározó gazdaságpolitikai eszközének nevezte. A szocialisták a magas profitok megadóztatásának nem ellenségei. Ám a diszkriminatív adóztatást elutasítjuk: nem lehet barát-ellenség alapon adót kivetni, ahogyan a Fidesz teszi. A különadók módja és mértéke távol tartja Magyarországtól a befektetőket, így pedig nincs, aki állást adjon az embereknek, megbízásokat adjon a magyar cégeknek. Amennyiben a különadók rendszere a jelenlegi módon állna fenn két évtizedig, akkor két évtizedig lenne recesszióban a magyar gazdaság. Harmadszor, Orbán Viktor a középosztály megerősítését nevezte politikája fő irányának. A valóság azonban csupán egy szűk réteg meggazdagítása. A középrétegek nagy részének lába alól kicsúszik a talaj. Elszegényedik fokozatosan. A miniszterelnöknek fogalma sincs, mi történik az országban – vagy következetesen hazudik.

Lám, Orbán Viktor olyan problémákkal szembesül, amelyeket nem tud megoldani és amelyekről kényelmetlen beszélnie, ezért beindította saját “Hold-stratégiáját”. Úgy tesz, mintha nagy víziói volnának, pedig csak mellébeszél. Vagy pedig elhallgat súlyos tényeket. Mikor azzal dicsekszik, mi minden került állami tulajdonba, a Rábától a Fradiig, nem szól arról, milyen iszonyatosan sokba került ez azt adófizetőknek, és mennyire nem éri meg. “Újabb” szja-csökkentést is ígér, miközben az adózók kétharmada eddig tehernövekedést élhetett csak át a Fidesz-kormányidején. Mindezt tetézte azzal is, hogy szerinte a keleti nyitás nem üti a nyugati orientációt. A miniszterelnök szerint a provinciális gondolkodók hihetik csak, hogy Kelet és Nyugat nem fér meg egymás mellett. Igaz, volt már olyan politikus, aki azt mondta, “semmi keresnivalónk Keleten” – ez nem volt más, mint Orbán Viktor 2007-ben. Az MSZP már egy évtizeddel ezelőtt felismerte a keleti nyitás fontosságát, Kína és India jelentőségét, az energiapolitikai partnerségek fontosságát. Ám a keleti nyitás nem jelentheti a nyugati demokrácia feladását, amiről a miniszterelnök mostanában feltűnően sokat elmélkedik. Az európai Magyarországnak kell a Kelet országai felé fordulnia, hogy kereskedelmi, üzleti partnerekre leljünk. Ezzel kellene foglalkoznia Orbánnak, nem a demokrácia megkérdőjelezésével. Két év múlva, amikor Orbán már nem lesz miniszterelnök, Magyarország a Holdról visszatérhet a Földre. Gazdaságpolitikai fordulatot hajtunk végre. Befektetés-ösztönző, munkahelyteremtő, munkavállaló-barát döntéseket hozunk, kiszámítható és kölcsönös előnyökre alapuló politikát folytatunk. Magyarországnak beruházásokra van szüksége, ahhoz pedig helyre kell állítanunk a kiszámíthatóságot és a jogbiztonságot. Progresszív adórendszert vezetünk be a méltányos közteherviselés érdekében. Támogatni fogjuk a kutatás-fejlesztést és az innovációt. Megerősítjük, egyúttal bővítjük és kinyitjuk a középosztályt. Az a célunk, hogy elérhető tanulási lehetőségek és a gyarapodó munkahelyek révén minél többen csatlakozhassanak a társadalmi középhez. Keresnünk és értékelnünk kell a keleti tőkét, de nem dobhatjuk ki nyugati mivoltunkat. Magyarország nem veszíthet újabb négy évet.” – fogalmazott az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Kapcsolódó cikkek