„Nyolcszázmilliárd forintos átrendezést!”

„Nyolcszázmilliárd forintos átrendezést!”

Vágó GáborVágó GáborAz LMP közel 150 módosító indítvánnyal összesen 800 milliárd forintos átrendezést hajtana végre a jövő évre tervezett büdzsében. Ezt mondta Vágó Gábor. Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta, csak olyan javaslatot nyújtanak be, amelyeknek a bevételi oldalon megvan a fedezte.

Az LMP egy szigorúbb költségvetési politika mellett a tudásba, a munkába és az egészségügybe fektetne – összegzett. Az LMP megszüntetné a sárgacsekk-, a távközlési és a rezsiadót, miközben egy célzott járulékcsökkentési programmal segítené a rossz munkaerő-piaci helyzetben lévőket. Az LMP támogatni tudná a kormányzat járulékcsökkentési elképzeléseit, de ezeket nem “Münchausen báró módjára kivetett” terhekből, hanem az egykulcsos adó eltörlésével fedeznék – jelentette ki.

A párt a gyógyszerkasszára mintegy 35, a szakellátására 30 míg a BKV-ra tízmilliárd forinttal költene többet a kormány által javasoltnál, 70 milliárd forint pluszforrást adna az olyan önkormányzati feladatellátásokra, mint például a bölcsődefenntartás. Vágó Gábor hozzátette, hogy emellett reálértéken tartanák szociális juttatásokat, például a családi pótlékot, a korrupcióellenes küzdelem jegyében pedig az ügyészség és az Állami Számvevőszék forrásait bővítenék. Ezek hátterét a stadionépítésekhez hasonló presztízsberuházások, illetve az olyan “halva született ötletek”, mint a paksi beruházás megvágásából teremtenék elő.

Az LMP energiahatékonysági beruházásokra 25 milliárd forintot különítene el, amivel – számításaik szerint – legalább 55 ezer új munkahelyet lehetne teremteni az építőiparban. Vágó Gábor végül azt mondta, teljesen megszüntetnék a Terrorelhárítási Központot, lecsökkentenék a Országgyűlési Őrség forrásait, a közmédia költségvetéséből pedig több mint 18 milliárd forintot vonnának el.

Kapcsolódó cikkek