"Nem fogadjuk el, hogy máshol döntsék el, kikkel éljünk együtt"

"Nem fogadjuk el, hogy máshol döntsék el, kikkel éljünk együtt"

Orbán Viktor alárásaOrbán Viktor miniszterelnök aláírja a kötelező betelepítési kvóta elleni, Védjük meg az országot! című petíciót Felcsúton 2015. november 7-én. Mellette Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő (b), mögötte Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester (j), fotó: Koszticsák Szilárd/MTIElfogadhatatlannak tartja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Magyarországon kívül döntsék el, "kikkel kell együtt élnünk".

A kormányfő szombaton Felcsúton, a Kastély Óvoda alapításának 60. évfordulója és az óvoda történetéről szóló kiadvány bemutatója alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott: bár ma Magyarországon “kevesebb a keresztelő, mint a temetés”, de “nem szükséges, hogy kényszerbetelepítéssel másokat a nyakunkra hozzanak”.

A miniszterelnök szerint ki kell mondani: “nem tudjuk azt elfogadni, hogy valahol máshol – nem Felcsúton, nem Budapesten, nem Magyarországon – döntsék el, hogy nekünk kikkel kell együtt élnünk”. 
Orbán Viktor beszédében fontosnak nevezte, hogy Magyarország család- és gyermekbarát országgá váljon. Felcsútról szólva a kormányfő úgy fogalmazott, “mindig is tehetséges falu voltunk”, a település fejlődik, ám sok olyan falu van az országban, ahol nem ez a helyzet. “Veszélyeztetett életformának kell tekintenünk” a falusit – hangsúlyozta.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy mivel Felcsút adja a miniszterelnököt, minden helyi fejlődés támadásnak van kitéve. Szerinte azonban e támadásokat jó híreknek kell tekinteni, mert azt jelentik, hogy “történik valami”. “Minél inkább támadnak bennünket azért, mert valami történik a faluban, fejlődik a falu, annál inkább folytatni kell a munkánkat” – fogalmazott a miniszterelnök. Példaként említette a kisvasút ügyét: “ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig”. 
Orbán Viktor célul tűzte ki, hogy Felcsút mellett a Váli-völgy minden települése sikeres legyen.

Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP), Felcsút polgármestere az ünnepségen arról beszélt, hogy az óvoda a 2009-es felújítással nyerte el jelenlegi formáját, de elképzelhető, hogy egy-két éven belül ismét bővíteni kell majd.
 A rendezvényt megelőzően a Faluház előtt Orbán Viktor aláírta a Fidesznek a kötelező betelepítési kvóta ellen indított, Védjük meg az országot! elnevezésű petícióját.

Kapcsolódó cikkek