Nem a telefonálók fizetik a távközlési adót

Nem a telefonálók fizetik a távközlési adót

Selmeczi GabriellaSelmeczi Gabriella

A távközlési adót nem a telefonáló emberek fizetik majd, hanem a szolgáltatást nyújtó telekommunikációs cégek; "ez most az ő adójuk, ez most az ő terhük", Ezt állította a Fidesz szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, miután a parlament döntött a hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről. A Fidesz nem tart EU-s eljárástól az új adónem miatt.

A távközlési adó ügyfelekre hárítását firtató felvetésre Selmeczi Gabriella azt válaszolta: “Magyarországon van három társaság, amely szolgáltat. Ha az egyik cég azt mondja nekem, hogy rám hárítja a telefonadót, akkor fogom magam, odébb állok, és egy másik társaságnál kötök szerződést”.

Leszámítva 2012 második felét, amikor a különadót és a telefonadót is meg kell fizetniük a telekommunikációs cégeknek, 2013 januárjától már kisebb lesz ezeknek a társaságoknak az adóterhelése, “tehát nyugodtan csökkenthetik a távközlési díjakat” – mondta, majd megjegyezte: az adatok azt mutatják, hogy a telekommunikációs cégek az ágazati különadót sem hárították tovább a lakosságra, sőt még csökkent is az árindex, ezért reméli, az egyik társaság most csak hirtelen felindulásból közölte azt, hogy emelni fogja az árait. Rámutatott, Magyarországon rendkívül drágán szolgáltatnak a távközlési cégek. Ezzel kapcsolatban idézte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD tanulmányát, amely arról szól, hogy “Magyarország világbajnok, nálunk a legdrágább a mobilozás”.

Arra a kérdésre, nem tartanak-e európai uniós eljárástól a telefonadó miatt, a szóvivő nemmel válaszolt. “Mi nem az EU miatt aggódunk, hanem inkább arra koncentrálunk, hogy ezeket az adókat ne a családok viseljék” – fogalmazott. Selmeczi Gabriella beszélt arról is, hogy az MSZP azt javasolta, ne a távközlési cégeket adóztassák meg, hanem “az emberek zsebéből vegyük ki ezeket a forintokat”.

“Nagy tisztelettel üzenem Vágó Gábor képviselőtársamnak, hogy ez hülyeség” – így reagált a szóvivő arra, hogy az LMP-s Vágó Gábor felhívta a figyelmet: a távközlési adó mértékében nagyjából megegyezik egy nemzeti mobiltársaság létrehozásához szükséges összeggel. Az ellenzéki politikus szavai szerint ez azt jelenti, hogy a jövendőbeli állami vállalat a jelenlegi piacon akar pozíciót fogni, és “ennek az árát minden egyes mai telefonálóval fizetteti meg”.

A Fidesz szóvivője kitért arra is, hogy a parlament az új fogyasztóvédelmi törvény hétfői elfogadásával kimondta, a közszolgáltatók nem szedhetnek külön díjat azért, mert ügyfelük a számláját sárga csekken, postai befizetéssel egyenlíti ki. Ezt azzal indokolta, hogy sok olyan idős ember él az országban, aki csak sárga csekken tudja befizetni számláit. Nekik jelentős könnyebbséget jelent majd ez a törvénymódosítás – jelezte.