Mesterházy új korszakot nyitna az MSZP-ben

Mesterházy új korszakot nyitna az MSZP-ben

Mesterházy Attila

Ez derül ki a pártelnök Népszabadságnak adott interjújából. A lap csütörtöki számában megjelent írásban Mesterházy Attila Gyurcsány Ferencék távozására a pártból azt mondta, hogy alapvetően kulturált válás volt. Hozzátette, hogy az MSZP a jövőre koncentrál. “A szombati kongresszus nem azért lesz határvonal, mert lezárjuk a múlthoz való viszonyunkat, hanem azért, mert új korszakot nyit a párt életében” – jelentette ki. Megjegyezte azt is, hogy továbbra is úgy véli, hogy a szocialisták számos eredményt értek el, amelyre büszkék lehetnek, de számos hibát is elkövettek, s ezeket vállalniuk kell.

Országyűlés

“Elemi erővel van jelen a szocialista tagok és szimpatizánsok körében, hogy mostantól kezdve az ellen, aki a belső vitákat a nyilvánosság elé viszi, vagy a személyes érdekeit a közösség érdeke elé helyezi, a leghatározottabban fel kell lépni. Én sem ígérek mást, mint hogy személyesen is ezt fogom tenni” – mondta. Mesterházy Attila szerint politikai megújulásra van szükség és szervezeti, személyi innovációra is. Megfogalmazása szerint sok új arc kell. “Mindenkire számítunk, de nem mindenkire abban a pozícióiban, amiben az elmúlt húsz évben. Új, médiaképes szakpolitikusok kellenek, ami nem azt jelenti, hogy a jelenlegiekre nincs szükség. Mindez együtt jelentheti az új MSZP-t” – fejtette ki.

Említést tett arról is, hogy széles körben zajlik már a szakpolitikai programanyagok vitája. Azért kezdték el már most ezt a folyamatot, hogy a választók tudják ha az MSZP megnyeri a választást, mit csinál. “A Fidesz megfizeti annak az árát, hogy program nélkül nyerte meg a választást. Az MSZP pedig megfizette annak az árát 2006-ban, hogy nem azt ígértük, amit végül kormányon tettünk” – mondta. Mindkét hibát el lehet újra követni, talán még választást is lehet vele nyerni, de biztos a bukás.

Arra a felvetésre, hogy a párt korábbi vezetői nemrég egy találkozón – amit azóta „pénteki körnek” neveznek – arról tárgyaltak, hogy csak addig támogatják, amíg azt a pártelnök „hagyja”, azt mondta: a lap akkori tudósítása többet látott bele ebbe a tanácskozásba, mint amiről igazából szólt. “Ha úgy lett volna, ahogy az megjelent, az ellen keményen fellépnék” – jegyezte meg.

Kapcsolódó cikkek