Megvannak a nemzetiségi választás eredményei

Megvannak a nemzetiségi választás eredményei

A roma nemzetiség kivételével megállapította az október 13-ai országos nemzetiségi választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén.
A nemzetiségi választópolgárok október 13-án egyszerre választották meg a települési, megyei és országos önkormányzatok tagjait. A települési választáson képviselőjelöltekre szavazhattak, a területi és országos választáson pedig nemzetiségi szervezetek által állított listákra.

A települési választások eredményét a helyi választási bizottságok állapították meg. A területi választás eredményét a területi választási bizottság állapította meg a helyi választási bizottságoktól beérkezett jegyzőkönyvek és a szállítóborítékban érkezett szavazatok összeszámlálása után. A területi választási bizottságok az egyes nemzetiségek esetében az országos választás területi eredményéről is kiállították a jegyzőkönyveket.

Az NVB a jegyzőkönyvek elleni jogorvoslati határidő letelte után, hétfőn állapíthatta meg a nemzetiségek országos választásának eredményét.

Az országos listát állító nemzetiségi szervezetek a rájuk leadott szavazatok arányában szereztek mandátumot. Nem szerezhetett mandátumot az a lista, amely a leadott az érvényes szavazatok legalább öt százalékát – közös lista esetén legalább tíz százalékát, kettőnél több nemzetiségi szervezet által állított közös lista esetén legalább tizenöt százalékát – nem érte el.

Az NVB hétfői határozatában nemzetiségenként külön állapította meg a választás eredményét, az egyes listák által szerzett mandátumok számát.

E szerint a bolgár országos önkormányzat mind a 15 tagja – mivel csak ez a szervezet állított országos listát – a Magyarországi Bolgárok Egyesületének listájáról szerzett mandátumot.

A görög országos önkormányzatban 6 képviselője van a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete listájának, 4 a Magyar-Görög Tudományos és Kulturális Üzleti Tanácsnak, 3 a Hellasz Görög-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesületének és 2 Görög Ifjúsági Egyesület listájának.

A horvát nemzetiség 31 tagú országos önkormányzatában 23 képviselő a Magyarországi Horvátok Szövetségének listájáról, 8 pedig a Hrvati-Horvátok Egyesület – Soproni “Cakav katedra” Egyesületéről szerzett mandátumot.
A lengyel országos önkormányzatban 5-en szereztek mandátumot a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület listájáról, 4-en a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesületéről, 4-en a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület – Lengyel-Magyar Klub – STO-LAT Nyíregyházi Lengyel-Magyar Baráti Társaság Egyesület közös listájáról és 2-en a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete listájáról.

A német országos önkormányzat mind a 47 tagja az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület listájáról szerzett mandátumot, mivel csak ez az egy jelölőszervezet állított országos listát.

Az örmény nemzetiség 15 tagú országos önkormányzatában 7 mandátumot szerzett az Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület listája, 6 mandátumot az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület listája és 2-t a Kilikia Kulturális Egyesület listája.

A román nemzetiség 15 tagú országos önkormányzatában 9-en az “Összefogás a Magyarországi Románokért” Egyesület listájáról szereztek mandátumot, 5-en a Méhkeréki Románok Egyesületének listájáról, egy képviselő pedig a Budapesti Román Egyesületéről jutott a testületbe.

A ruszin országos önkormányzatban 9 képviselő a Magyarországi Ruszinok (Ruszének) Országos Szövetsége listájáról jutott mandátumhoz, 5 a “Rukisösz” Ruszin Kisebbségi Összefogás Egyesület listájáról, egy pedig a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesületéről.

A 15 tagú szerb országos önkormányzatban a Srkski Forum Egyesület – Battonyai Szerb Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület – Szerb Szövetség – Szerb Szövetségi Egyesület – Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület közös listájáról 9, a Krug Művészeti Egyesület listájáról 6 képviselő jutott mandátumhoz.

A szlovák országos önkormányzat 31 tagja a Magyarországi Szlovákok Szövetsége – Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete közös listájáról szerzett mandátumot, amely egyedül állított országos listát. A szlovén országos önkormányzat mind a 15 tagja a Magyarországi Szlovének Szövetsége listájáról jutott a testületbe, mivel csak ez az egy lista indult az országos választáson. Az ukrán országos önkormányzatban 7 képviselő a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete listájáról, 6 a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesületéről, 2 pedig a Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Egyesület listájáról került a testületbe.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok létszáma attól függ, hogy a választás kiírásakor hányan szerepeltek az adott nemzetiség névjegyzékében.

Az NVB a roma nemzetiségnél nem állapította meg az országos választás eredményét, mert előreláthatólag több helyen meg kell ismételni a szavazást.

Kapcsolódó cikkek