Megmondták a baloldali pártok, szerintük mi kell a gyermekvállalási kedv növeléséhez

Megmondták a baloldali pártok, szerintük mi kell a gyermekvállalási kedv növeléséhez

Az MSZP-Párbeszéd szerint a megélhetés, a gyermekek napközbeni ellátásának biztosításával, a bérlakásépítéssel és egy biztos jövőképpel lehet a gyermekvállalási kedvet növelni az országban. A két ellenzéki párt szerint az egészségügy helyzetén is javítani kell, de ebben a Fidesz szemmel láthatólag nem érdekelt.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke kedden Budapesten, a testület ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Fidesz leszavazta anyasági támogatással kapcsolatos javaslatukat. Kifejtette, a családi pótlék differenciált emelése mellett azt is kezdeményezték, hogy ha valaki várandós lesz, akkor kapjon egyszeri 150 ezer forintos támogatást, majd a gyermek megszületése után ismét kapjon 150 000 forintot. Hozzátette,

a fideszes képviselők azt mondták, hogy ők kizárólag az ingatlanszerzést hajlandóak támogatni, mert szavazóik azzal értenek egyet. Korózs Lajos úgy látta, nem lehet addig demográfiai fordulatot várni, amíg nincs megoldva a gyermekek napközbeni ellátása, ha nincsenek szociális bérlakások.

Szóvá tette, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfő késő este lemondta részvételét a bizottság ülésén, ahol az egészségügy helyzetéről hallgatták volna meg. Közölte, a testület tavaly májusban hallgatta meg a minisztert, de bizottság elnökének jogában áll a tárcavezető meghallgatását kezdeményezni fontos ügyekben.    Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, a népjóléti bizottság tagja úgy értékelt, Kásler Miklós elmaradt meghallgatásából egyértelmű, hogy a kormány és a fideszesek rettegnek attól, hogy az ellenzéki képviselők kérdéseket tesznek fel az EP-kampányban az egészségügyről.

Az, hogy a miniszter 1500 milliárd forintos egészségügyi csomagját lesöpri a kormány, azt jelenti, Orbán Viktornak esze ágában sincs javítani a magyar emberek egészségügyi helyzetén – hangoztatta.

Kudarcnak tartotta a kormány elmúlt kilencéves családpolitikáját, amelyet szerinte a Központi Statisztikai Hivatal nap folyamán ismertetett adatai is igazolnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy azokban az országokban születik több gyermek, ahol jó élni, ahol az emberek biztosítva látják a jövőjüket. Beszámolt arról is, hogy az ellenzéki pártok újra benyújtják a bizottság ülésén most leszavazott egészségügyi minimumcsomagjukat, amely a többi között a társadalombiztosítási járulék visszaállítását tartalmazza.

A képviselőket kérdezték arról, mi a véleményük, hogy Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a házelnökhöz fordult, hogy büntesse meg a számvevőszék székhelye előtt demonstráló képviselőket. Korózs Lajos közölte, Kövér László házelnök nem munkáltatója, neki a magyar emberek a főnökei. Domokos László lezüllesztette az ÁSZ-t, amely párthivatal lett – tette hozzá, megjegyezve, ha független intézmény lenne, soha nem ragasztott volna az ÁSZ épületére matricát.

Szabó Tímea is azt hangsúlyozta, hogy Kövér Lászlónak semmi köze ahhoz, mi történik az Országgyűlés falain kívül. Ő a Parlament házmestere, de nem az ország pedellusa – közölte.
Elmondta, nem az ellenzéki képviselők demokratikus akcióitól kellene rettegni, hanem például Pócs János (Fidesz) akcióitól.

“Arról beszéljen Kövér László, milyen módon kívánja megbüntetni azt az embert, aki egy embertársát kazánba zárja és megfenyegeti”

– mondta.

Arról is kaptak kérdést, hogy az utóbbi időben több olyan hangfelvétel is előkerült, amelyiken jobbikos politikusok antiszemita és rasszista kijelentéseket tesznek. Szabó Tímea válaszában a Pócs Jánosról készült videofelvételre hívta fel a figyelmet. Hozzátette: Pócs János a Jobbikkal ellentétben egy percig nem bánta meg a bűnét.

Kapcsolódó cikkek