„Még mindig nem világosak a választási szabályok”

„Még mindig nem világosak a választási szabályok”

Vadai ÁgnesVadai Ágnes, fotó: Heti VálaszHabár már kevesebb, mint egy év van a választásokig, a Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint még mindig nem világos, milyen szabályok szerint lehet majd szavazni 2014-ben. Erről beszélt Vadai Ágnes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A független országgyűlési képviselő írásbeli kérdést intéz Orbán Viktor kormányfőhöz.

A politikus idézte a miniszterelnök korábbi, a tervezett előzetes választási feliratkozással kapcsolatban elmondott szavait, amelyek szerint úgy fair, hogy a választások előtt egy évvel mindenki, minden részletszabályt pontosan ismerhessen. Vadai Ágnes hangsúlyozta, hogy jelenleg még mindig nem jelölték ki a választókerületi határokat, és sem a kampányszabályok, sem a választásért felelős szervezetek nincsenek készen. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy július 15. után már elkezdik kipostázni a regisztrációs nyilatkozatokat a határon túli magyar állampolgároknak.

“Mindebből arra lehet következtetni, hogy Orbán velejéig rohadt rendszere már most tudja, hogy nem lesznek tisztességes választások, ha egyáltalán lesznek” – mondta. Hozzátette, írásbeli kérdést intéznek a kormányfőhöz, akitől választ várnak arra, hogy megtartják-e a 2014-es választásokat, miként garantálja, hogy tisztességesek legyenek és “hajlandó lesz-e békésen átadni a kormányzást 2014-ben”.

Kérdésre válaszolva azt mondta, ott lesz az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának hétfőre tervezett rendkívüli ülésén, amelyet három kormánypárti képviselő kezdeményezett, mert a Fidesz szerint maffiahálózatokra emlékeztetnek a “kémkedési perként” ismert büntetőügyre adott baloldali reakciók. Kijelentette: véleménye szerint nem szemezgetni kell az eset dokumentumaiból, hanem az egészet nyilvánosságra kell hozni.

Szavai szerint a kémügyet “a 2010-es kormányváltás után építette fel ez a velejéig rohadt rezsim az aljától a tetejéig”.

Arra a kérdésre, hogy a Magyar Nemzet információi szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett ellene, Vadai Ágnes azt mondta, “a rezsimnek a tyúkszemére lépett”.

Valószínűleg egy mérhetetlenül kicsinyes bosszúról van szó – mondta. Hozzátette: nagyon sajnálja azokat a férfiakat, akik egy képviselőnővel szemben csak ilyen eszközökkel tudnak harcolni.

Kapcsolódó cikkek