Jövőre emelkedhet reálkeresetünk

Jövőre emelkedhet reálkeresetünk

Boldog nő, körülötte pénzeső

Magyarország folyó fizetési mérlege pozitív lesz, a fogyasztás nő, a reálkereset négy százalékkal emelkedik. Azt mondta, hogy 2012 lesz az első év az elmúlt húsz évben amikor tökéletes biztonságban lesznek a nyugdíjasok, mert a nyugdíjkassza kiadásait fedezik a bevételek. Az egészségügyi kasszánál is jelentősen csökken a hiány.

Számológép

Matolcsy György hozzátette, hogy jövőre a kormány megszünteti az adójóváírást és kivezeti a félszuperbruttót, de 202 ezer forintos jövedelem felett ezt még nem kapják meg a munkavállalók, ebből átmenetileg olyan adóformát képeznek, amellyel az e szint alatt keresőknél az adójóváírás elvesztése miatti veszteségét kompenzálják.

Ezzel a jövő évi költségvetés befejezi az egykulcsos szja rendszerre történő átállást. A félszuperbruttó és az adójóváírás kivezetésének tényleges technikájáról még egyeztetnek, azt októberben véglegesítik. A kormány csak olyan megoldást támogat, amellyel senki nem jár rosszul az egykulcsos adórendszerre történő átállással.

Matolcsy György

Matolcsy György

Továbbá a jövő évi költségvetés biztonságos, az ország pénzügyi, gazdasági védelmét szolgáló büdzsé lesz, a hiány tovább csökken jövőre, az idei, a GDP 2,94 százalékáról 2,5 százalékára. Az idei többlet a magán-nyugdíjpénztári pénzeket is számítva 2-2,5 százalék között lesz. Az elsődleges egyenleg többlete a GDP 1,1 százaléka lesz. Az államadósság hetvenhárom százalékra csökken az év végére. Ez a költségvetés biztonságos, az ország pénzügyi gazdasági védelmét szolgálja.

A költségvetés 268 forintos euróárfolyamon alapul, de a kormány 280 és 300 forintos euró/forint árfolyammal is áttekintette a folyamatokat. Az infláció a prognózis szerint 4,2 százalék lesz. A kamatkiadás a GDP 3,8 százalékról 3,6 százalékára csökken, de így is 1.100 milliárd forint felett lesz.  A beruházások három százalékkal nőnek.