Balczó Zoltán

Így gondolkozik a Jobbik a székelyek helyzetéről

Így gondolkozik a Jobbik a székelyek helyzetéről

A Jobbik a pártokon átívelő összefogás fontosságát hangsúlyozza annak érdekében, hogy sikeressé váljon a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székelyföldi magyarságot is támogató európai polgári kezdeményezése. Ezt mondta Balczó Zoltán, a párt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus kifejtette, az SZNT célja, hogy az Európai Unió kezelje különös figyelemmel azokat a régiókat, amelyek nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, illetve nyelvi sajátosságaiban eltérnek az őket körülvevő területektől, mindez pedig kiemelkedő segítséget jelenthet a székelyföldi magyarság megmaradásában, kulturális identitása megőrzésében.

“A kezdeményezés sikerességéhez legalább hét országból összesen egymillió ajánlást kell összegyűjteni a tizenegy hét múlva esedékes határidőig, a hitelesített támogatók száma pedig jelenleg több mint 124 000”

– ismertette.

Balczó Zoltán örömtelinek nevezte, hogy ebben a kérdésben pártokon átívelő összefogás mutatkozik, a kormánypártok és a Jobbik mellett ugyanis az LMP és az MSZP képviselői is előterjesztőkként támogatják a parlament előtt fekvő határozati javaslatot, amely kiáll a nemzeti régiók védelmére vonatkozó kezdeményezés mellett.

A Jobbik képviselője rámutatott ugyanakkor, a Párbeszéd és a DK képviselői nincsenek az előterjesztők között. Mindez azt jelenti, hogy a DK nem tudott változtatni korábbi politikáján és továbbra is

“érzéketlen a határon túli magyarok sorskérdéseivel szemben”

– mondta.

Kapcsolódó cikkek