Ezt mondta Gyurcsány Ferenc Simicska Lajosról

Ezt mondta Gyurcsány Ferenc Simicska Lajosról

A volt szocialista miniszterelnök most a Demokratikus Koalíció első embereSimicska Lajos és Puch László között nyilvánvalóan volt egyeztetés. Ezt nyilatkozta a Figyelőnek a volt szocialista miniszterelnök.

A hetilap csütörtöki számban megjelent interjújában Gyurcsány Ferenc ennek alátámasztására elmondta, hogy 2007-ben kormányfőként a kampány- és pártfinanszírozási javaslatcsomag tárgyalásánál ő kérte Puch Lászlót, hogy tisztázza Simicska Lajossal, miért nem akarja az akkor ellenzéki Fidesz támogatni az előterjesztést. Puch László egy héttel később jelezte, beszélt Simicska Lajossal. Gyurcsány Ferenc szerint aki “egy ilyen ügyben ilyen viszonyt tud teremteni, az más ügyekben is egyeztet”. Szerinte Puch László ezredforduló utáni befolyása a töredéke sem volt annak, amivel Simicska Lajos 2010 és 2014 között rendelkezett. A DK elnöke eredendő bűnének nevezte a Simicska Lajossal “felépített rendszert”, amelyben “a Fidesz körül egy bűnszervezet épült ki, nagyjából az Orbán-bányák óta”.

“Más is korrupt volt abban az időben persze, a kilencvenes, kétezres évek első felének pártjai mélyen érintve voltak, és sajnos egy időszakban én is elnöke voltam az egyiknek” – fogalmazott. Mint mondta, azért tett kísérletet egy új pártfinanszírozási rendszer kialakítására 2006 után, mert próbálta “felszámolni a Puch-világot”. Hogy miért nem buktatta be a rendszert, azt mondta, sokat sejtett, de túl keveset tudott, “ez a sikeres harchoz kevés, de ahhoz elég lett volna, hogy tönkretegyem az egész országot”. Gyurcsány szerint “a sok kis lekötelezettnek” köszönhető, hogy a tisztújításkor a legtöbb voksot a pártpénztárnokok kapják, akik “kijáró emberként működnek”, a lobbirendszer átláthatatlansága miatt pedig él a gyanú, hogy “azért intéződnek el úgy ügyek, születnek törvények, mert egy politikai szerepben is lévő pénzgyűjtő embernek az érdeke ezt kívánja”.

“Nem tudom, hogy valaha megértik-e a választók, hogy miért nem kivont karddal mentem kaszabolni. Azért, mert egyetlen konkrét ügyet sem ismertem, mégis sejthető volt, mi folyik a háttérben. Nem tudtam levágni a pártkorrupció hétfejű sárkányának fejét. Amikor ezt beláttam, alapítottam egy új pártot, a Demokratikus Koalíciót” – fogalmazott.

A politikus megjegyezte, gyanítja, “azok a képviselők, akik nagyon régóta, több ciklus óta bent ülnek a parlamentben, harmadában-felében korruptak”, s alapvető közhangulatnak nevezte, hogy “ha nincs politikai kapcsolatod, akkor semmire sem fogsz jutni”. A vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési választással kapcsolatban kifejtette, szerinte a Jobbik és az MSZP-DK közös jelöltje közül kerül ki a győztes. “A mai tudásunk szerint valamivel nagyobb esélye van a győzelemre a Jobbik jelöltjének, de remélem, hogy a választásokig ez változni fog” – jelentette ki.