Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester (k) az önkormányzati választások eredményváró rendezvényén a budapesti 400 Bárban 2019. október 13-án, fotó: Balogh Zoltán/MTI (archív)

Ezt követeli Karácsony Gergely

Ezt követeli Karácsony Gergely

A főpolgármester nyílt levélben szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a kormány vonja vissza a józsefvárosi házak államosításáról szóló törvénymódosítását.

Az erről szóló, Karácsony Gergely kézjegéyvel ellátott nyílt levelet szerdán juttatta el a főpolgármesteri hivatal.

“Az Ön kormánya el akar venni Józsefvárostól 10 ingatlant, és utcára akar tenni 200 családot”

– emeli ki a főpolgármester.

Levelében azt írja, Orbán Viktor alig pár napja “azt találta mondani a parlamentben”, hogy a kormány aránytalanul sokat ad Budapestnek.

“Az hagyján, hogy ez az állítás tényszerűen sem igaz, de a saját szavait a saját kormányának törvényjavaslata pár nap alatt tette semmissé”

– teszi hozzá.

Megjegyzi: a T/8005 számú törvényjavaslat “súlyos, embertelen, aljas és cinikus támadás” Józsefváros és Budapest ellen, ami már megint elvenni akar a fővárostól. Ezzel kapcsolatban azt kérdezi:

“Miniszterelnök úr, miért van az, hogy a kormánya mindig, és már megint a legelesettebbek kárára fitogtatja hatalmát?”

Szerinte a kormányzat 200 rászoruló, szegény sorban élő család kilakoltatására készül; “elvennék tőlük a lakhatásukat és minden gondjukat a józsefvárosi önkormányzatra hagynák”. Arra az önkormányzatra – folytatja -, amely Pikó András polgármester vezetésével éppen felújította volna azokat a házakat, új, emberhez méltó, kényelmes lakhatást alakított volna ki a rászoruló családok számára, fejlesztette volna a köztereiket és játszóteret épített volna. A továbbiakban felhívja a figyelmet: a főváros vezetése, Pikó Andrással, és a kerület országgyűlési képviselőjével, Jámbor Andrással (Párbeszéd-Zöldek) közösen minden jogi és politikai eszközt kész bevetni, hogy ezt az “embertelen kormánytervet” megakadályozza.

“Felszólítom Önt, miniszterelnök úr, haladéktalanul intézkedjen, hogy a kormány vonja vissza a józsefvárosi házak államosításáról szóló törvénymódosítását! Lehetőleg még ma”

– olvasható a főpolgármester nyílt levelében.

Kapcsolódó cikkek