Emlékezzünk Nagy Imrére!

közjogi méltóságokA közjogi méltóságok főhajtással emlékeztek, fotó: Koszticsák Szilárd/MTIBudapest szerte megemlékezéseket tartottak szombaton Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének 23. évfordulója alkalmából.

A belvárosi Vértanúk terén lévő Nagy Imre-szobornál délelőtt 9 órakor koszorúzással és néma főhajtással emlékeztek az 1956-os forradalom mártírjaira, katonai tiszteletadás mellett. A megemlékezésen részt vett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál protokollmentes megemlékezés volt, amelyen bárki tiszteletét tehette.

Nagy Imre, az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke, valamint mártírtársai – Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál és Szilágyi József – földi maradványait 1989 tavaszán exhumálták jeltelen sírjukból, az Új köztemető 301-es parcellájából. Június 16-án, 1958-as kivégzésük 31. évfordulóján temették újra őket a 301-es parcellában, ünnepélyes keretek között. Az újratemetés napja az ötvenhatos vértanúk emléknapja.

Az MSZP szerint olyan korban élt, amikor az emberek nem merték kritizálni a hatalmat, nem mertek véleményt formálni, mert az állásukba, a létbiztonságuk elvesztésébe kerülhetett. Olyan korban vállalta fel a demokrácia, a köztársaság, a szabadság iránti elkötelezettségét, amikor ez életveszélyes döntésnek számított.

Mesterházy Attila

Mesterházy Attila, a párt elnök-frakcióvezetője

„A hatalom az életének elvételével fenyegette, mégsem tört meg, nem engedett az elveiből. Nem kért kegyelmet a megszállóktól, a hatalommal visszaélőktől. Az a hatalom, amely bitófára küldte őt, később megpuhulva azt hirdette, hogy itt demokrácia van, szabadság van, köztársaság van. Látszatintézkedésekkel, műdemokráciával igyekeztek elfedni a diktatúrát. Ma Nagy Imre azért példa számunkra, mert megmutatja, hogy kell észrevenni azt, amikor elveszik a szabadságunkat, elveszik a jogainkat, elveszik a létbiztonságunkat, és ilyenkor nem szabad hallgatni. Nagy Imre az élete árán is ragaszkodott az elveihez. Nagy Imre kivégzésének napja egyben a megbékélés napja Magyarországon. Megbékélni lehet, de fontos emlékezni arra, hogy voltak emberek, akik választottak, hogy leszegett fejű, megtört bábjai lesznek a hatalomnak vagy demokrataként, szabadon élnek tovább. Emlékezzünk Nagy Imrére és a többi hősre, emlékezzünk a példamutatásukra, amely korokon át ad mintát nekünk arra, mit jelent demokratának lenni!” – közölte a baloldali párt.