Gyurcsány Ferenc (archív)

Gyurcsány Ferenc: a DK Nagy Imre oldalán áll

Gyurcsány Ferenc: a DK Nagy Imre oldalán áll

Gyurcsány Ferenc beszédében úgy fogalmazott, nem lehet kicsit, vagy nagyon ellenzékinek lenni, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke pedig úgy fogalmazott, ugyanazért kell küzdeni 2018-ban, mint 1956-ban: egy független és demokratikus jogállamért.

Molnár Csaba, aki az ellenzéki párt EP-képviselője is, kedden a budapesti Nagy Imre-szobornál, a DK koszorúzása után újságíróknak azt mondta,

1956-ban Nagy Imre és társai egy független és demokratikus jogállamot szerettek volna a sajtó, a vallás és a gyülekezés szabadságával.

A politikus úgy fogalmazott, most minden magyar állampolgár átérezheti, miért küzdöttek több mint 60 évvel ezelőtt, mivel ugyanazok a szabadságok hiányoznak, mint 1956-ban: ma sincs szabad sajtó, szabad gyülekezési lehetőség és moszkvai szobákban dől el a magyar nép sorsa.

Az 1950-es évek elnyomói azonban elfelejtették, hogy minden rendszer véget ér majd egyszer, és “ugyanígy nem látják ezt a mai rendszer elnyomói sem” – jelentette ki Molnár Csaba. Kiemelte, a DK azért hirdetett meg ellenállást, mert ugyanabban hisznek, mint 1956 hősei: nem szabad hagyni, hogy a szabadságot egy szűk csoport saját önös érdekéből elrabolja az emberektől.

Molnár Csaba azt is mondta, Nagy Imre miniszterelnök emlékét az “orbáni emlékezetpolitika” az elmúlt négy évben kitörölte a hivatalos magyar történelmi emlékezetből, a közeljövőben pedig a rá emlékező szobrot is el akarják távolítani a Parlament közeléből.

A Demokratikus Koalíciót azért október 23-án hozták létre, mert a DK alapítói Nagy Imre oldalán állnak – mondta a párt elnöke keddi, budapesti megemlékezésükön.

Gyurcsány Ferenc beszédében úgy fogalmazott, nem lehet kicsit, vagy nagyon ellenzékinek lenni, mivel az ellenzékiségnek ebben az értelemben nincs jelzője. A demokratikus politikai rend lényege, hogy nem fekete vagy fehér, nem lehet kicsit közel vagy nagyon messze állni a Fidesztől, csak szemben állni lehet vele – jelentette ki. Hangsúlyozta, nem törődnek azzal, hogy mit mondanak rájuk, mert a DK elfogadott egy európai, polgári, jogállami mércét. Ha ennek a mércének az alapján nevezik gazembereknek a kormányon lévőket, akkor nincs lelkiismeret-furdalásuk, mert ők “gazemberek, politikai és büntetőjogi értelemben egyaránt” – jelentette ki a politikus.