"El akarják tusolni a fóti brókerbotrányt"

"El akarják tusolni a fóti brókerbotrányt"

Az MSZP szerint el akarják tusolni a "fóti brókerbotrányt", miután a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a héten elutasította a szocialisták hűtlen kezelés miatt tett feljelentését.

Takács István, az MSZP fóti önkormányzati képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, nem hagyják annyiban a dolgot, bírósághoz fordulnak. Felidézte, hogy egymilliárd forintot veszíthet el Fót a Hungária Értékpapír Zrt. csődje miatt, mivel kétszer ötszázmillió forintot helyezett el a brókercégnél a Pest megyei település előző fideszes, illetve jelenlegi Fidesz-KDNP-s polgármestere. Mint mondta, a rendőrség a feljelentés-kiegészítés során csak a nyilvánosan fellelhető dokumentumokat vizsgálta, és azt a következtetést vonta le: nem állapítható meg a felelőtlen gazdálkodás ténye a város vezetőivel szemben.

Takács István vitatta ezt, szerinte a rendőrség rengeteg kérdést hagyott figyelmen kívül. Az önkormányzat brókercéggel kötött szerződését ismertetve azt mondta: nem arról szól a szerződés, amiről az önkormányzat határozata, az sem szerepel benne, hogy száz százalékos garanciát vállalt volna a Hungária Zrt. a tőke-, illetve a kamathozamra. Beszámolt arról is, hogy az ügy kivizsgálására vizsgálóbizottságot állított fel az önkormányzat, annak jelentése két hét múlva készülhet el.

Kérdésre válaszolva úgy értékelt, időhúzás az a vizsgálat, amelynek lefolytatását kéri a kormány a brókerbotrányok miatt az Állami Számvevőszéktől. “Napnál világosabb”, hogy a nyomozó hatóságoknak van feladata – tette hozzá. Pinczehelyi Tamás, a szocialista párt Pest megyei elnökhelyettese azt mondta, a megyei vezetés minden támogatást megad a fóti önkormányzati képviselőiknek.