"Bebizonyosodott, hogy csak hisztérikus hangulatkeltés folyik"

"Bebizonyosodott, hogy csak hisztérikus hangulatkeltés folyik"

Tóth BertalanTóth BertalanAz MSZP szerint bebizonyosodott, hogy a menekültek és a halálbüntetés kérdésének napirenden tartása csupán a hisztérikus hangulatkeltést szolgálja, miközben az utóbbi kérdésében nincs semmilyen jogi lehetőség a változtatásra.

Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese csütörtökön közleményben reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter által elmondottakra. Lázár János sajtótájékoztatóján közölte: Orbán Viktor miniszterelnök telefonon beszélt Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével, akit arról tájékoztatott, hogy nem tervezi a halálbüntetés bevezetését, “egy vita van róla”. A szocialista politikus szerint “a brókerkormány az emberek indulatait próbálja kihasználni a saját népszerűségének erősítésére”. Közölte: ezek a témák csupán kétségbeesett próbálkozások, hogy “ne a Fidesz által eltőzsdézett közpénzek százmilliárdjairól beszéljenek”. A szocialisták várják, hogy a paksi közmeghallgatások során megemlíti-e Lázár János azt, hogy “az atomerőmű új blokkja az első 21 évben háromszoros áron fog áramot termelni”, mert ebből kell kifizetni az orosz hitelt is. Tóth Bertalan szerint hazaárulással ér fel az a megállapodás, miszerint a törlesztési nehézségek esetén az oroszok “rátehetik a kezüket” a magyar állam vagyonára, a miniszternek szerinte erre is magyarázatot kell adnia.  

Az új közbeszerzési törvénnyel kapcsolatban arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy nem az eddigi, “Simicska Lajosra szabott szabályozást kell most átírniuk Mészáros Lőrincre, vagy Orbán Viktor vejére, Tiborcz Istvánra”. Közölte: üvegszerűen átlátható pályázati rendszerre van szükség, olyanra, amire az MSZP a héten már be is nyújtott egy törvényjavaslatot. Nyilvánossá kell tenni mind a nyertes, mind a vesztes pályázatok szövegét és részletes értékelését, azon pályázatokat pedig szerintük eredménytelenné kell nyilvánítani, amelyek nem felelnek meg a teljes nyilvánosság követelményének. “Végezetül Lázár Jánosnak azt üzenjük: ha így folytatja, az utódját is ugyanilyen érdeklődéssel fogjuk hallgatni” – zárta közleményét Tóth Bertalan.