Az LMP szerint ezt meg kell akadályozni

Az LMP szerint ezt meg kell akadályozni

Heltai LászlóHeltai László azt mondja, káros, hogy "néhány kiválasztott oligarcha" kapja meg a közpénzek nagy részét, ennek megakadályozására a párt újabb törvénymódosításokat nyújt be. Erről beszélt az ellenzéki párt gazdaságpolitikai szakszóvivője.

Heltai László a sajtótájékoztatón egy friss felmérést idézett, amely szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyona egy év alatt 23-ról 120 milliárd forintra nőtt, és ilyen mértékű vagyonnövekedést Magyarországon a rendszerváltás óta nem lehetett tapasztalni. Úgy vélte, a vagyonnövekedés nagy része közpénzből adódott.

“Ez a vagyonnövekedés a mi pénzünkből van, a mi adónk, a nekünk szánt uniós forrás, az általunk finanszírozott állami költések extraprofitja. Ez a pénz hiányzik a költségvetésből, a tanárok, ápolónők fizetéséből, a vidéki kátyús utakból” – fogalmazott az ellenzéki politikus. Közlése szerint az LMP a “közpénzcsapok” elzárására újabb négy törvénymódosítást nyújt be. 

Az első az állami vállalatok és szervek reklámjait tiltaná meg a köztéri plakátokkal kapcsolatos törvény módosításaként. Mint mondta, a kormány jelenleg arra használja az állami vállalatok hirdetéseit, hogy befolyásolja vele a médiát. Az LMP szükségesnek tartja az azonnali, kötelező és évenkénti vagyonosodási vizsgálat bevezetését a politikusoknál, állami vezetőknél, és mindenkinél, aki közpénzek felett dönt – mondta.

A párt harmadik javaslata a közbeszerzések átalakítására vonatkozik, mert a közbeszerzések felénél nincs verseny, “egy szerelő jelentkezik csak”, és nagyon gyakoriak a meghívásos pályázatok. Felvetette: megkerülhetetlen az ügyészség szerepe is, mivel ilyen ügyekben számtalan feljelentés született, mégis alig vontak felelősségre valakit. A negyedik javaslat az offshore-vagyonok nyomon követését célozza, a párt szerint meg kell tiltani, hogy az állam offshore-céggel szerződést kössön, offshore-hátterű cégnek közpénzt juttasson.