"Az IMF képviseli a magyar emberek érdekeit!"

"Az IMF képviseli a magyar emberek érdekeit!"

Bauer TamásBauer TamásA Demokratikus Koalíció szerint valójában az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap képviseli Magyarország érdekeit a hiteltárgyalásokon, míg az Orbán-kormány csak a kormány részéről preferált szűk, tehetős réteg érdekeit tartja szem előtt. Ezt mondta Bauer Tamás, az ellenzéki párt alelnöke hétfőn.

A politikus a DK nevében üdvözölte, hogy nyolc hónap után megkezdődnek a tárgyalások az Orbán-kormány és a IMF/EU delegáció között. Ugyanakkor kijelentette: a sajtóban megjelent információk alapján, az a “furcsa”, “paradox” kép alakult ki bennük, hogy ezeken a tárgyalásokon valójában az EU és az IMF delegációja fogja képviselni Magyarország, a magyar társadalom érdekeit, míg az Orbán-kormány csak önmaga és az “általa preferált szűk, tehetős, aktív, jól kereső réteg érdekeit képviseli”.  

Bauer Tamás ezt azzal indokolta, hogy míg az EU-IMF delegációja átlátható költségvetést, a gazdasági növekedést leállító különadók kivezetését, méltányosabb jövedelemadózást, a kormány által kiválasztott cégek monopolhelyzetét erősítő plázastop megszüntetését és az igazságszolgáltatás függetlenségét szorgalmazza, addig az Orbán-kormány “trükközik” a költségvetéssel, megadóztatja az államkincstárt és a jegybankot, ragaszkodik a különadókhoz, a plázastophoz és a magyar társadalmat kettészakító egykulcsos adóhoz. Az ellenzéki politikus közölte, a DK azt kívánja, hogy a tárgyalások eredményre vezessenek és a magyar társadalom egészének érdekeit jutassák érvényre. A kormány – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjének tájékoztatása alapján – korábban azt közölte: a jegybanktörvény módosításának elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az Európai Unióval. A törvénymódosítást július 6-án fogadta el az Országgyűlés. Orbán Viktor miniszterelnök aznap úgy fogalmazott, a törvénymódosítás elfogadása után “bármikor beeshetnek” az IMF képviselői a hivatalos tárgyalások megkezdésére.