Átírhatja a büdzsét a Ház a pedagógus-béremelés és az E.ON-felvásárlás miatt

Átírhatja a büdzsét a Ház a pedagógus-béremelés és az E.ON-felvásárlás miatt

OrszággyűlésKét különálló ülést tart az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők hétfőn még megváltoztathatják, kedden pedig már el is fogadhatják a kormány idei költségvetést módosító előterjesztését, amely a pedagógus-életpályamodell bevezetésével, az E.ON gázüzletágának állami felvásárlásával és a takarékszövetkezeti integrációval áll összefüggésben. Kedden a tavalyi zárszámadás tárgyalása is folytatódhat.

 

A Ház hétfői ülése 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációk, majd az azonnali kérdések és kérdések követnek. Ezután szavazhatnak azokról a zárószavazás előtti módosító indítványokról, amelyek időközben az idei költségvetést átíró kormányzati javaslathoz érkeznek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztése 171 milliárd forinttal növelné az idei költségvetés hiányát, ugyanakkor a tárcavezető szerint a deficit emiatt nem növekszik 3 százalék fölé. A kabinet a büdzsé módosításában 32,5 milliárd forintot szán 160 ezer pedagógus béremelésére, a villamosművek rendelkezésre álló forrásai mellett pedig további 71 milliárdot forintot biztosít az E.ON gázüzletágának állami felvásárlására. Varga Mihály javaslata emellett fedezetet nyújt az MFB tőkeemeléséhez is a takarékszövetkezetek egységesítése érdekében. A határozathozatalok további részében a teljes magyar jogrendszeren átvezethetik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) előző héten elfogadott és október 1-jén megvalósuló összevonását. A hétfő kora esti órákban a különböző nemzetközi szerződések ratifikálásáról tárgyal, valamint néhány korábban napirendre vett javaslat részletes vitáját tartja meg a parlament.

A hét második ülésén kizárólag a tavalyi zárszámadás vitáját folytatják a képviselők a már említett szavazás kivételével. A zárszámadás előző heti vitájában a kormány expozéjára, ismertetésére és a frakciók vezérszónoki felszólalására került sor. Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár ekkor azt mondta, a kormány kézben tartja a költségvetési folyamatokat, amit szerinte az is mutat, hogy bár 2012-ben csökkent a GDP, mégis emelkedett a foglalkoztatottak száma, és az ország sikeresen csökkentette adósságát. Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke azt mondta, ellenőrzésük alapján megállapítható, hogy a 2012-es költségvetési folyamatok fenntarthatóak voltak, és kedvezőbben alakultak, mint a megelőző években. Az MSZP vezérszónoka, Boldvai László (MSZP) szerint ugyanakkor 2012 az elszegényedés éve volt, ami az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának bukását mutatja. A jobbikos Nyikos László egy a zárszámadási törvény visszavonását és egy modernebb, pontosabb jogszabály megalkotását követelte. Az LMP-s Vágó Gábor rosszul tervezettnek minősítette a tavalyi büdzsét, és szintén arról beszélt, hogy tovább nőttek a társadalmi különbségek, amely miatt egyre több a szegény ember.

Kapcsolódó cikkek