„Adjanak többet a külhoni magyarságnak!”

„Adjanak többet a külhoni magyarságnak!”

Szávay IstvánSzávay István, fotó: archívAz ellenzéki Jobbik kevesli a külhoni magyarok támogatására szánt, a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslatban szereplő összeget.

A 2013-as büdzsé tervezete kapcsán a Jobbik “mély felháborodással tapasztalta”, hogy – a százmilliós elvonásokat és az inflációt is figyelembe véve – reálérték tekintetében közel egymilliárd forintos megszorítással sújtja a Fidesz a külhoni magyarságot – fogalmazott Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Mint írta, jövőre összességében 14 milliárd forintot szán a kabinet a külhoni magyarok támogatására, ez az összeg nem éri el a teljes költségvetés egy ezrelékét sem, azaz “a magát nemzetinek mondó, az elszakított nemzetrészek ügyét elvileg szívén viselő kormány kevesebb támogatást biztosít nemzetpolitikai célokra, mint Gyurcsány Ferenc tette”.

Tájékoztatása szerint a Jobbik a költségvetés nemzetpolitikát érintő fejezeteihez 13 módosító javaslatot nyújtott be, amelyek összességében 4,5 milliárd forint pluszforrást kívánnak biztosítani az “elcsatolt területeinken élő” magyarság támogatására.