Kósa Lajos

A választási feliratkozást támogatja a Fidesz

A választási feliratkozást támogatja a Fidesz

Kósa LajosKósa Lajos, fotó: haon.huElvi döntést hozott a Fidesz elnöksége arról, hogy az országgyűlési választásokon csak az vehessen részt, aki előtte hivatalosan jelzi ez irányú szándékát.

A Magyar Nemzet pénteki számában Kósa Lajos elmondta, hogy az elnökség egyetértett abban, hogy szükséges a jelenlegi rendszer módosítása, mert e nélkül nem biztosítható a külföldön élő vagy dolgozó magyar választók részvétele a voksolásban. A Fidesz ügyvezető elnöke elmondta, hogy a várakozásokkal ellentétben nem az előzetes regisztráció lenne a választáson való részvétel feltétele, hanem a feliratkozás.  Ez abban különbözik a regisztrációtól, hogy aktívabb részvételt igényel a választótól. A feliratkozásra az elképzelés szerint a teljes választási ciklus alatt lehetőség lenne, egy adott időpontig, például februárig.

Arra felvetésre, hogy ezen a módon sokan kiszorulhatnak a két hónappal későbbi voksolásból a Fidesz ügyvezető elnöke úgy reagált, az életben is vannak fontos határidők, amiket minden körülmények között be kell tartani. Több európai országban is hasonló rendszer működik – tette hozzá. Kósa szerint ezek a módosítások – a választási törvénymódosítás részeként – akár már szeptemberben a parlament elé kerülhetnek.