"A megállapodás nem lesz ellentétes a magyar emberek érdekeivel"

"A megállapodás nem lesz ellentétes a magyar emberek érdekeivel"

Orbán Viktora miniszterelnök készen áll az IMF fogadására, fotó: Kovács Tamás/MTIOrbán Viktor szerint a magyar társadalomban nagyon komoly félreértés van a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalások szerepéről; a kormányfő hangsúlyozta, nem a talpon maradáshoz, hanem az olcsó finanszírozhatóság érdekében van szükség a megállapodásra. Azt monta, a kormány nem köt olyan megállapodást, amely ellentétes lenne a magyar nemzetgazdaság, a magyar emberek érdekeivel.

A miniszterelnök minderről egy más témában tartott sajtótájékoztatója végén beszélt kérdésre válaszolva. Mint mondta, az emberek többsége jelenleg tévesen azt hiszi, hogy az IMF-tárgyalások azért kellenek, hogy ne legyen pénzügyi összeomlás Magyarországon, ám – folytatta – a valóságban az ország stabil lábakon áll, a valutaalap pedig azért kell, hogy a “talpon maradás olcsóbb legyen”. “Nem arról szól a történet, hogy ha megállapodunk, talpon maradunk, ha pedig nem, akkor nem, hanem arról, hogy az életünket hogyan tudjuk a legolcsóbban finanszírozni” – erősítette meg, hozzáfűzve, hogy azt majd a végén meglátják, milyen konstrukcióban zárulnak a tárgyalások. 

“Az IMF nem az ellenségünk. Látom, a sajtó egy részében is úgy jelennek meg, mint a krampuszok, akik nem hoznak, hanem visznek, és ha nem figyelünk oda, akkor még nagy baj lesz, és egyébként virgácsot szorongatnak mindkét kezükben, de az IMF nem így fest. Az a mi bankunk, tagok vagyunk benne” – fejtette ki Orbán Viktor, majd hozzátette, kevésbé harcias, sokkal inkább szolid összefüggésben érdemes értelmezni a közeljövő tárgyalásait. Ugyanakkor kijelentette azt is, a kormány nem köt olyan megállapodást, amely ellentétes lenne a magyar nemzetgazdaság, a magyar emberek érdekeivel.  A tárgyalásokat firtató egyik kérdésre azt válaszolta: “tudom, hogy kukucskálni a legizgalmasabb, de a futballmeccsek előtti taktikai értekezletek, akármilyen izgalmasak is, nem helyettesítik a végeredményt. Én majd a végeredménykor szeretném a helyzetet ismertetni”.  

Arra a kérdésre, mérlegelnék-e, ha az IMF vagy az EU azt kérné, hogy ne szeptember végén végszavazzon a Ház a jövő évi büdzséről, hanem az év végén, azt válaszolta: “a költségvetési izgalmakon túl vagyunk”, mert a büdzsé alapszámait rögzítette a parlament, az el van döntve. A fejezeti átcsoportosításoknak pedig nemzetgazdasági szempontból összességében már nincs akkora jelentősége – jegyezte meg, kijelentve, hogy a költségvetést egy “eldöntött dolognak érdemes tekinteni, nem érdemes feszegetni, dörzsölgetni, felnyálazni”. Még el sem kezdődtek az IMF-tárgyalások – folytatta -, de már előre látja, hogy mi mindent lehet majd ezekről olvasni, hallani a médiumokban, “még az én hajam is égnek fog állni”. Azt is megjegyezte, hogy a parlamenti ciklus végére szerinte százezer forint fölé fog emelkedni a minimálbér Magyarországon.