"A kormány az út szélén hagyja a rászorulókat és az önkormányzatokat"

"A kormány az út szélén hagyja a rászorulókat és az önkormányzatokat"

Az LMP önkormányzati szakszóvivője szerint a kormány az út szélén hagyja a rászorulókat és az önkormányzatokat is.

Gerstmár Ferenc arra reagált az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, hogy március 1-jétől átalakul a szociális támogatási rendszer. A változtatások után szociális támogatások két helyről kérhetők majd, egyrészt a járásoktól, másrészt a helyi önkormányzatoktól; előbbiektől a jövedelemkompenzáló, utóbbiaktól a kiadáskompenzáló támogatások igényelhetők. Az ellenzéki párt önkormányzati szakszóvivője igazságtalannak és cinikusnak tartja a rendszer átalakítását, ami szerinte a szociális válság továbbmélyítésével fenyeget. “A március 1-jén életbe lépő jogszabályváltozás önkormányzati feladattá teszi az országot sújtó szociális katasztrófa kezelését, azonban a megfelelő források hozzárendelése nélkül” – írta közleményében Gerstmár Ferenc.

Ezzel a lépéssel – folytatta – a rászorulók egyenlőtlen helyzetbe kerülnek, hiszen támogatásuk attól függ majd, hol élnek, települési önkormányzatuk mennyire tehetős. Az új rendszer így bebetonozza a szociális különbségeket, és lehetőséget nyit a visszaélésekre, sokan pedig ki is szorulhatnak az ellátások köréből – vélekedett az LMP-s politikus. 
Közölte, pártja szerint a szociális ellátások gerincét az erős, egységes, normatív alapon folyósított központi támogatásoknak kell adniuk, ezt egészíthetik ki egyes helyi támogatási formák.